Ishigaki – en oupptäckt pärla

I nordvästra Stilla Havet finner vi denna relativt anonyma ö, Ishigaki, som tillhör Yaeyamaöarna. Ishigaki är huvudön i ögruppen som tillhör Japan och mäter en areal om dryga 222 kvadratkilometer. På den södra delen av ön hittar vi öns huvudstad där de flesta av öns 47 000 invånare bor. Den högsta punkten på ön uppmäter 525 meter över havet och runtom ön finns det ytterligare 12 små öar som fortfarande är obebodda.

Trots att ön är relativt liten och har relativt få invånare finns det en flygplats på ön för att ta emot utomstående turister men också besökande till invånarna. Flygplatsen är främst till för inrikes flyg vilket gör att man får flyga till fastlandet Japan först för att sedan flyga vidare till Ishigaki.

Ishigaki är fortfarande en relativt oupptäckt pärla och man är som turist rätt ensam. Det är dock en riktigt tropisk ö som har vita sandstränder och kristallklart vatten. På ön finns det flera hotell i varierande standard. Det går att bo på lyxhotell som är topprenoverade, moderna och fräscha, men det finns också enklare hotell och rum att bo i. Här finns boende för alla tillfällen oavsett om man reser med hela familjen, med en vän för en avkopplande spa-vistelse eller med sin partner för en romantisk resa.

Maten på ön är såklart mestadels japansk mat och man kan få leta länge innan man hittar en restaurang som erbjuder någon annan typ av föda. Det finns dock ett McDonalds på ön om man blir less på den japanska maten och det finns även restauranger som är inspirerade av det amerikanska steakhouse och med internationell inriktning även om dessa är betydligt mer sällsynta. Det är alltså ett ypperligt tillfälle för att ta del mer av den japanska matkulturen.

På ön finns det givetvis begränsat med saker att göra och se men man behöver inte sitta helt sysslolös. Något som varmt kan rekommenderas av många är att man tar en guidad tur med båt som har en botten av glas. Genom botten kan du då se hela havsriket som innehåller både korallrev och fiskar av olika slag. Det är en häftig och unik upplevelse och det närmaste du kan komma snorkling utan att behöva vara i vattnet själv.

Vidare finns det flera populära stränder och parker att besöka för att komma närmare naturen. Man kan även boka en guidad motorcross-tur för den som föredrar aktivitet på land, med fart och fläkt, och till havs går det att hyra kajak för att paddla i vikarna.

För den som är mer intresserad av historia så finns det några museer att besöka men också historiska landmärken och platser samt ett par tempel.

Öns historia är nämligen intressant då Slaget om Okinawa utspelades här under det andra världskriget våren 1945. Under andra världskriger var slaget om Okinawa ett av de allra största och ett av dem som hade mest betydelse av de slag som skedde i Stilla Havet. Det var sedan USA som erövrade området och förvaltade öarna på bästa sätt tills de lämnades tillbaka till Japan år 1972.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*