Inför resan till Turkiet

Står Turkiet på tur som nästa resmål? Då är man inte ensam, för flertalet svenskar älskar de turkosblå stränderna med kritvit sand som brer ut sig. Trots att det på senare tid har talats mycket om Turkiet och dess politiska läge så fortsätter landet att dra till sig turister och många har även köpt sommarhus här. Bodrum, Antalya och Alanya agerar som de främsta turistmålen men Turkiet består även av en charmig landsbygd och kulturella städer där mångfalden gör sig påmind var dag.

Det turkiska klimatet

Turkiet har ett mycket varmt och soligt klimat på sommaren men det kan faktiskt bli ordentligt kallt på vintrarna beroende på var man är. Istanbul under vårvintern kan vara nästan lika kallt som norra Centraleuropa och ibland snöar det även här. Turkiets sydkust bjuder dock på medelhavsvärme och soliga dagar som får vilken soldyrkare som helst att köpa en flygbiljett. Vill man uppleva alla fyra årstiderna i Turkiet, kan man alltså göra det utan några som helst problem.

Den turkiska valutan

Den officiella turkiska valutan är Turkisk lira men överallt kan man betala med Euro som turkarna faktiskt nästan föredrar som betalningsvaluta.

Elsystemet i Turkiet

Turkiet har samma elsystem som i Sverige så man behöver ingen adapter med sig.

Språk och religion

Turkiska är det språk som talas och i de större städerna och på turistorter talas ofta lite engelska. Även bankomater har instruktioner på engelska. Turkiet är ett huvudsakligen muslimskt land men ganska liberalt, vilket betyder att det är många kvinnor som inte bär slöja och folk beter sig ungefär som i Europa.

Säkerhet

Generellt sett är säkerheten ganska bra i Turkiet men det har skett flera terroristattentat och bråk mellan PKK och turkisk militär. Undvik vissa platser när det är mörkt och på marknader kan det finns en hel del ficktjuvar. Ha plånboken på ett säkert ställe.

Fotografering

Man ska tänka på att be om tillstånd innan man fotograferar på offentliga platser eller personer man inte känner. Militära områden eller byggnader är strängt förbjudet att fota och man vill förmodligen inte åka fast i Turkiet.

Apotek och sjukvård

Om man blir sjuk i Turkiet behöver man en reseförsäkring som man köper innan avresa. Skulle man behöva köpa läkemedel eller ta en spruta, så kan man göra det på apoteken som finns överallt. Det är inte dyrt att köpa läkemedel i Turkiet och de flesta receptfria medicinerna kan man finna även här. Apotek heter nohetci ezcane.

Vaccinering

Ingen vaccinering behövs om man ska bege dig till de större städerna men ska man ut på landsbygden kan vaccinering mot hepatit A och B vara lämplig samt mot tuberkulos.

Vatten

Man bör inte dricka kranvattnet och heller inte acceptera is i drinkarna. Köp vatten på flaska eller koka upp det först innan det ska drickas. Inte heller bakteriefloran i Turkiet är densamma som i Sverige så tänk på att tvätta händerna ordentligt.

Hyra bil

Det gäller att anpassa sin körstil efter landets invånare, då trafikreglerna tillämpas lite hursomhelst. Välj helst en erkänd hyrbilsfirma och tänk på att halvljuset skall vara påslaget under dagen också, d.v.s. som i Sverige. 2 stora vägar är avgiftsbelagda och Bosphorus-bron i Istanbul kräver också att man betalar en slant för att komma över. Det går bra att betala med kontanter.

  • Ett tips i Turkiet är att alltid pruta, speciellt på marknader.