Hvars finaste stränder

I Kroatien myllrar det av livliga stränder och på ön Hvar är det inget undantag. Kroatiens öar och städer har blivit mer och mer populära och Hvar är en av de mest kändistäta. Hvar har sin stad med samma namn och är en riktigt pärla ute i det Adriatiska Havet där det turkosblå vattnet och de steniga stränderna möts och tittar uppåt på den gamla anrika staden med trånga gator och frikostiga öbor. Den här artikeln ska dock helt ägnas åt Hvars stränder och badplatser så ta med solhatten, för nu åker vi!

Hvars minsta strand vid Franciskanerklostret

Om man är mitt inne i centrum och bara måste ta sig ett dopp, så finns det en liten strand precis nedanför det berömda Franciskanerklostret. Vattnet är mycket klart och rent och man kan sola på klipporna eller betongbryggorna. Dock riskerar det att bli lite fullt här så den här stranden lämpar sig bäst för ett morgon- eller kvällsdopp.

Pokonji Dol

En mycket efterlängtad strand när man är en van turist som brukar åka till Hvar, är Pokonji Dol. Hit kan man komma år efter år och bli lika avstressad varje gång. Pokonji Dol är en klapperstenstrand med vajande pinjeträd runt omkring och det allra bästa med stranden är att den är lugn samtidigt som den är lätt att hitta. Det har gjorts nya småvägar hit från Hvar så att man kan promenera hit på endast 30 minuter. I andra fall går det lika bra att komma hit med bil.
Stranden har glasskiosker, solstolar, parasoll och är mycket barnvänlig. Man kan dock uppsöka de ”vuxnas” strand lite längre bort om man vill bada näck. Bara 20 minuter efter stranden och utmed kustvägen ligger Mekicevica som är undanskymd och lika förtjusande som Pokonji Dol.

Pakleniöarna

Inte långt från ön Hvar så kan man ta sig med båt till Pakleniöarna och där är stränderna rena ögongodiset. Här finns det gott om stränder och alltid hittar man någon avskild plats. Jerolim ska man åka till om det är nudistbad man är ute efter och åker man ut till St Klement som är den största ön i gruppen, så kan man hitta Palmiziana som är öns trevligaste och längsta strand. Vill man bada på en lugn strand så har Stipanska-ön den bästa. Där finns även en liten hemtrevlig restaurang att äta på innan man styr kosan hemåt till hotellet igen.
Att åka ut till öar är annars ett måste när man befinner sig på Hvar. Båtarna går i skytteltrafik och är lätta att ta samt inte dyra alls.

Sandstränder

De allra flesta stränderna i Hvar är klapperstenstränder, så det finns därmed ingen sand. Vissa tycker det är positivt medan familjer med små barn kan tycka det är lite jobbigt. Dock finns det ett par sandstränder på ön. Dubovica är en av dessa och ligger ca 8 km öster om staden Hvar. Den är mycket lugn då den ligger inbäddad bland klippor och skyddas mot havets vindar. Alldeles intill ligger en gullig, liten by om man senare på dagen vill ta en promenad.
Jelsa är en annan sandstrand som är döpt efter den närliggande staden med samma namn. Den ligger mitt på ön Hvar och är en favorit hos barnfamiljerna.