Hvar – Drottning av Dalmatien

Lavendel – och rosmarinfält sprider sin doft över hela ön, Hvar karaktäriseras även av sitt goda vin, medeltida byggnader och att det är omgivet av kristallklart vatten. Med flest soltimmar i hela Kroatien är Hvar en av de populärare resmålen. Sedan 1800-talet har ön lockat till sig turister men det är bara på senare år som svenskar har fått upp ögonen för denna lilla pärla i det Adriatiska havet.

Solklart resmål

Ön Hvar är en av de största öarna i Kroatiens skärgård. Enligt många är Hvar även den vackraste ön och med över 2700 soltimmar per år är det ett utmärkt resmål för alla som älskar sol och bad. För den som är aktiv av sig finns där även möjlighet att dyka och gå på surfing – och seglarskola.

Livfullt eller rofyllt?

Staden Hvar, som ligger på öns västkust, myllrar av folk från olika delar av världen under högsäsongen. Folk söker sig till stadens lilla, men ändå generösa utbud av shopping och även till stranden och allt vad den har att erbjuda. Natten är hektisk men spännande för den som älskar nöjeslivet in på småtimmarna och under sommaren anordnas även en musikfestival med massor av konserter utomhus under den bara natthimmlen, i kloster och katedraler.

Önskar man istället en något lugnare semester är ön Hvar fortfarande en solklar plats. Städer som Jelsa och Stari Grad beläget på öns norra del, är populära resmål för många tuister men går ändå I lite lugnare tempo. Jelsa är speciellt attraktivt för barnfamiljer med sina långgrunda stränder, vilket är ovanligt i resten av Kroatien.

Mat och nöjen

God kroatisk mat hittas på många av öns pittoreska restauranger, ofta serverat med ett eller några glas lokalproducerat vin. Omgiven av medeltida byggnader och doften av lavendel och rosmarin, är det lätt att timmarna flyger förbi sittandes på en uteservering i någon av Hvars restauranger. Njut av Hvars specialiteter av havsmat, ett måste när man besöker ön! En annan specialitet som ön har att erbjuda är deras lavendelhonung. Det gör sig även fint som present eller som en souvenir till sig själv att med sig hem vid semesterns slut.

Ta sig runt Hvar

Oavsett vilken av städerna man väljer att semestra i, är Hvar en liten ö och kräver inte alltför mycket tid för att utforskas. Enklast är att ta sig runt med moped eller cykel, vilket finns att hyra på ön. Kollektivtrafiken fungerar ganska bra på ön, men det hindrar ju även friheten att kunna stanna var man vill och ge sig iväg när man vill. Det går också bra att hyra bil på Hvar, men det finns endast två besinmackar på ön, något att lägga på minnet. Taxi bör där emot undvikas eftersom det snabbt blir väldigt dyrt, inte minst om man ger sig iväg på längre dagsutflykter.

Åka till Hvar

Det finns ingen flygplats på ön, i regel flyger man till Split och därifrån en transfer ner till hamnen som tar ca en halvtimme, sedan är det ungefär en timmes båttur över till den lilla ön.