Guatemala

Guatemala är ett populärt resmål som ligger söder om Mexiko i Centralamerika. Det gränsar samtidigt till Honduras, El Salvador och Belize. Spanska är det officiella språket men utöver det talas det över 21 olika indianspråk i landet. Som sina grannländer, domineras naturen av berg, vulkaner och regnskog samt vita stränder som till synes verkar ha ramlat ned från paradisets lustgård.

Den levande mayakulturen som bevarats väl

Inte i något annat land har den gamla mayakulturen blivit så välbevarad som just i Guatemala. Detta är också en anledning till att så många reser hit. En viktig sevärdhet är den gamla ruinstaden Tikal mitt ute i regnskogen som har en given plats på UNESCO:s världsarvslista. Här kan du beskåda de gamla strukturerna och byggnadsverken från mayafolket och riktigt andas in den uråldriga atmosfären som fortfarande omsluter platsen.

Antigua – huvudstaden med vulkaner, festivaler och granna färger

En annan anledning till att komma till Guatemala är ett besök i huvudstaden Antigua som ligger i sydvästra delen av landet. Den är omgiven av tre stora vulkaner och staden är samtidigt den bäst bevarade centralamerikanska staden sedan kolonialtiden. I Antigua kan du kombinera naturupplevelser med storstadspuls genom att vandra uppför de koniska bergen med kratrarna på toppen, eller strosa längs med kullerstensgatorna och leva livet på de många barerna och kaféerna. Byggnaderna i staden är hisnande vackra med starka färger och vill du uppleva dem i ännu större prakt, ska du bege dig hit under påsken då den årliga Santa Easter-festivalen tar plats. Staden bjuder även på fler festivaler under året.

Fynda på marknader i de stora städerna

I Guatemalas stora städer förekommer det inte bara festligheter utan även en rad marknader där du kan fynda kläder, broderade väskor och prylar till vrakpriser – ofta med influenser från maya – eller indianfolken. Mönstren och färgerna i tygerna är fantastiska och går absolut inte att hitta till samma pris och kvalité någon annanstans. Landets största marknad sker dagligen i Chichicastenango och är omtalad i hela Centralamerika.
I västra delen av Guatemala ligger Quetzaltenango – en bergstad som räknas som det stora kulturcentrat i landet. Även här hålls stora marknader sida vid sida med hippa barer.

Världens vackraste sjö – Lago de Atitlán

Om Titicacasjön i Peru och Bolivia har rykte om sig att vara världens mest berömda sjö, så är Lago de Atitlán känd för att vara den vackraste. Om man ser den ovanifrån så ser den nästan ut som en flygande fågel. Mitt på det guatemalanska höglandet ligger denna sjö inbäddad mellan bergen i Sierra Madre och skänker ett ljus och vyer som ingen någonsin skådat tidigare. Namnet Atitlán betyder ”vid vattnet” på nahuatl som talades av aztekerna. Det är den djupaste sjön i hela Centralamerika (max 340 meter) och är därför en kall sjö. Det är värt att ta en rundtripp runt sjön och besöka de små städerna och byarna som är ordentligt inspirerade av mayakulturen än idag.

Ta dig runt i Guatemala

Buss är både det billigaste och mest effektiva sättet att ta sig runt i Guatemala. Vägarna är dock både leriga och ojämna under regnperioden, så det kan vara bra att ta en åksjuketablett om du är känslig. Mellan de större städerna som Antigua och Chichicastenago med flera, går det ständigt bussar. Du kan i vissa fall också ta ett inrikesflyg, och till somliga nationalparker är det bäst att åka med båt. Det går även båtförbindelser mellan Guatemala och Belize och mellan Mexiko och Guatemala kan du ta tåget.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*