Gran canaria – en av huvudöarna

Kanarieöarna har sju större öar och Gran Canaria är en av de mest besökta. Ön är främst känd för alla sina stränder, närmare bestämt 70 stycken. Stränderna heter bland annat San Augustin, Puerto Rico, Playa del Ingles och många fler. Den bästa stranden för surfare är Pozo Izquierdo.

Gran Canaria kan även stoltsera med huvudstaden Las Palmas som även är hela ögruppen Kanrieöarnas huvudstad tillsammans med Santa Cruz på Teneriffa som får utgöra Kanarieöarnas delade största orter.

Ta sig till Gran Canaria

Från Sverige är det huvudsakligen enkelt att ta ett flyg och hamna direkt på Las Palmas. Det går direktflyg från både Skavsta, Stockholm och Göteborg och man kan välja på att åka med charter eller reguljärt. Från Göteborg går dock endast charterplan i dagsläget om man vill åka direkt.
Även lågprisbolagen som Ryanair och Norwegian erbjuder direktflyg till Las Palmas från Arlanda eller Skavsta. Det finns också möjlighet att boka paketresor med charterbolag som t.ex. Ving eller Apollo och det är upp till var och en om man gillar att resa på det viset. Dock brukar det bli betydligt billigare.

Åka runt på Gran Canaria och se sig omkring

På Gran Canaria är det enkelt att ta sig till öns alla stränder och byar med buss från tågstationen Estación San Telm i norra Las Palmas. Bussarna är inte speciellt dyra och att ta sig från södra till norra delen av ön är mycket lätt då det går bussar varje halvtimme, ända fram till 4.30 på morgonen. Tänk på att köpa ett busskort som då blir 30 % billigare om man åker ofta och i annat fall så är en hyrbil att rekommendera. Men värt att notera är att spanska biluthyrningsfirmor brukar lägga på en serviceavgift beroende på om personalen måste tanka bilen vid återlämnandet eller inte.

Shoppa i Las Palmas

Den största staden på Kanarieöarna och även på Gran Canaria, heter Las Palmas. Den har ett stort utbud av både kultur, shopping och mat och här kan man verkligen göra fynd. Sprit, kläder, elprylar, ja det mesta här är billigt och är man bra på att pruta så kan priserna pressas ännu mer.
Staden har både småbutiker och en rad köpcentra där man kan botanisera runt till sent. Glöm inte den heliga siestan i Spanien som råder mellan 13-17. Därefter kan man fortsätta fram till 20.00 på de flesta ställen innan stängningsdags.
Längs gågatan Triana finns den mesta shoppingen i märkesklädesväg och även nere vid hamnen så kan man hitta roliga butiker. Här ligger även märkesvaruhuset Il Corte Ingles outlet, vilket betyder att man verkligen kan få nytta av sina slantar.

Att göra

Förutom att man kan bada, sola, surfa och shoppa så bjuder Gran Canaria på förträfflig natur och en hel del områden där man kan spela golf, gå på marknad i fiskebyarna San Mateo eller Puerto de Mogan eller gå på den årliga karnevalen i Maspalomas. Karnevalen, som betraktas som världens näst största karneval näst efter Rio i Brasilien, pågår från februari ända till mitten av mars. Festligheterna går från stad till stad men avslutas stort i Maspalomas med parad och party hela natten lång. Alldeles i närheten av Maspalomas ligger även Maspalomaöknen och att vandra där tillhör en av de populäraste sysselsättningarna för turister på Gran Canaria.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*