Fuerteventura – vulkanön och lavastränderna

Fuerteventura är en av Kanarieöarnas mindre öar trots att den fortfarande räknas som en av de sju större. Det bor ca 110 000 invånare på ön och ytan är på ca 1 663 km² med 10 mil från södra spetsen till den norra. Detta gör att förbindelserna på ön är goda och att det är både lätt och billigt att ta sig runt med lokalbussarna. Även taxi går bra men ska man åka från ena sidan av ön till den andra, kan det givetvis bli lite dyrare.

Öar och stränder

Fuerteventura är bl.a känd för sina vackra och långa sandstränder och då ön också har vulkaner så finns det lavastränder att utforska. På Fuerteventura ligger det vulkaner och lurar och den röda marken och påminnelsen om Saharas sanddyner ligger ansikte mot ansikte med Spaniens pittoreska byar och vindsnurror. Att besöka Fuerteventura är verkligen något för den äventyrslystne som kanske vill ut och vandra i de Mars-liknande miljöerna eller göra paragliding och se ön från ovan. Den andra sidan bjuder på sol, sand och hav och det är inte konstigt att man ibland kan missta ön för Västafrika.

Samtidigt har Fuerteventura allt det som är känt med Kanarieöarna. Man har klimatet, charmen, maten, kulturen och glädjen samt ypperligt bra förbindelser på både vägar och hav.
Att åka båt mellan Fuerteventura och Lanzarote är mycket smidigt och detta är att rekommendera om man vill se mer av Kanarieöarna och inte hela tiden stanna på samma plats. Även andra småöar går bra att stanna till vid, som exempelvis Isla de Lobos.

Några stränder att inte missa på Fuerteventura är Playa del Matorral på södra delen som dessutom är en knutpunkt för spännande och vackra flyttfåglar, Jandia Beach i söder som även är indelad i flera sektioner samt stranden i Caleta de Fuste som är perfekt för barn.
De flesta stränder brukar ha dykskolor och möjlighet till utövande av vattensporter och längs med kusten på Fuerteventura, ligger det också en del gamla skeppsvrak sedan längesedan.

Ta sig till Fuerteventura

Det finns inget direktflyg till denna ö från Sverige utan ett eller ett par byten måste ske. Då brukar man först byta i Las Palmas eller Santa Cruz först och sedan ta Iberia Airlines eller istället välja en båt om man föredrar det. Det går också lågprisflyg mellan några stora spanska och portugisiska städer till öarna men då måste man först ta sig till de länderna. För mer info, läs på www.bintercanarias.com. Flygen där går också till viss del inbördes mellan öarna, bl.a till Fuerteventuras flygplats.

Semestermål

På Fuerteventura är det inte tvunget att åka in till huvudstaden Puerto del Rosario som många faktiskt tycker saknar charm. Dock finns det flera turistmål som Corralejo och El Cotillo i norr och Morro Jable i söder. Här är det samtidigt mer eller mindre uteliv, i Corralejo är det som tätast mellan barerna och diskoteken medans det blir lugnare på de andra orterna. Vill man dock ta en tripp till Lanzarote så tar båtfärden inte längre tid än ca 20-35 minuter, beroende på om man tar katamaranen eller färjan, och där finns det mer nöjesliv att utforska.