Förbered skolresan

Att landa på ett resmål och upptäcka att allt är perfekt är få förunnat. En del saker kommer vara bättre än vi hade vågat hoppas, men det är också nästan alltid något som är sämre än vad man kunde anta efter att ha läst reklambroschyren. Tänk på att resan inte börjar på Arlanda, den börjar på idéstadiet och ju bättre förberedelser man gör, desto bättre blir resan.

Det är en sanning som inte minst stämmer när man ska åka på klassresa. En familj på några personer har mer flexibla förutsättningar. De kan snabbt dela upp sig i två grupper eller ta en taxi när restaurangen som skulle vara på gångavstånd visade sig ligga en dagsetapp med matsäck bort. En skolklass på 30 personer har inte lika lätt att improvisera och en extrakostnad multiplicerad med 30 blir snabbt ett högt belopp.

Därför är det bra att läsa på innan man åker, men också helst innan man ens bokar resan. På en gruppresa är det många viljor som ska jämkas samman. Låt diskussionen flöda på planeringsstadiet så att alla är klara över hur resmålen ser ut och vilka möjligheter de erbjuder.

Sedan handlar det ju om pengar också. Det är absolut inte så att dyrare resor per automatik är bättre, men pengar kan förbättra oddsen. Vacker utsikt från hotellrummet och ett kort avstånd till stranden kommer göra att resan kostar lite mer än om det är en halvtimme på en överfull buss till havet och lika långt åt andra hållet till staden med bra restauranger. Som resenärer är er uppgift att rangordna vilken lyx ni kan tänka er att betala för och vilken ni utan problem kan avstå.

Men även om ingen kan unna sig allt kan pengar hjälpa till. Särskilt för en skolresa där det stora antalet deltagare gör att varje extrautgift gräver ett lite djupare hål i klasskassan. En klasskassa som kanske inte är överfull från början, de brukar ju sällan vara det.

Börja därför att spara pengar redan när ni bestämt er för att resa, så kommer ni att märka att alternativen blir fler och bättre för varje extra krona. En möjlighet för en klass att tjäna pengar är att sälja delikatesser tillsammans med DelikatessKungen. Genom att mot provision sälja deras lufttorkade salami, ekologiska olivolja och andra läckerheter fylls kassan på ett roligt och lärorikt sätt.