Faro – Portugals södra pärla

Den största staden på Algarvekusten heter Faro och har blivit en slags knutpunkt för resenärer som ska vidare. Men faktum är att Faro har så mycket mer att erbjuda sina besökare än bara en flygplats och ett hotell för natten.

Faro – en skymt av paradiset

Den må vara en relativt liten stad, men Faro har allt man kan vänta sig av ett semesterparadis. Underbara kringliggande stränder med klippor och vit sand, ett naturreservat i närheten som inte går av för hackor och kultur som härstammar från den moriska eran. Här finns det saker att uppleva och kommer man till denna del av Portugal ska man verkligen stanna till och se sig omkring. Ta en heldag för att utforska Rio Formosa – naturreservatet med flamingos, våtmarker och laguner, eller ta båten från Olhão ut till de tre öarna där man kan få vara helt ifred och bada, sola eller bara vandra omkring i sanddynerna. När man vill förse sig själv med lite historisk kunskap, kan man gå in på den berömda katedralen i Faro eller betrakta de gamla romerska ruinerna.
I Algarve sträcker en av Europas vackraste kuststräckor ut sig och här kan man upptäcka sandstrand efter sandstrand som är inramade av klippiga massiv med den gröna lummigheten i bakgrunden. Själva Faro består av krokiga kullerstensgator, gamla byggnadsrester från morernas tid och grönskande parker som man gärna tar en picknick i. Här har lugnet rotat sig trots att flygplatsen utanför ständigt är knökfull, men vid kustremsan och inne i Faro kan man lugnt koppla av med lite kulturbesök, solbadande eller traditionella marknader.

Fisket står i centrum

Förr var Faro en gammal fiskestad med det marina i fokus. Detta har man gladeligen behållit och det märks på både maten, de gamla bodarna och hamnarna utmed kusten samt museerna. Inne i Faro kan man besöka Marina Museet och titta på gamla fiskeredskap eller tekniker som tillämpades på den gamla goda tiden.
Man bör räkna med att äta mycket fisk och skaldjur när man vistas i Faro eller resten av Algarve. Rätter som Bacalhau och Cataplana som är en typ av paella är vanliga här. Till maten dricker man det närodlade vinet som produceras på de många vingårdarna i Algarve. Vino Verde och det söta portvinet är två exempel.

Spela golf i Faro

När Mallorca och resten av Spaniens golfbanor är överfulla, söker sig många turister till de oerhört vackra och billiga golfbanorna runt Faro. Här finns det flera banor som man kan öva sin sving på. Några av banorna är:

  • Quinta do Lago
  • Victoria Golf Course
  • San Lorenzo Golf Club

Äventyr

I närheten av Faro finns det saker att utforska. Att bege sig till Rio Formosa som ligger 7 km utanför Faro är ett måste då naturen där är helt makalös. Är det lite extra äventyr man vill ha så kan man ta hyrbilen eller bussen till Albufeira och gå på delfinsafari eller köra lite grottkryssning i Water Theme Park, eller klättra och hänga i lianer i Äventyrsparken.

Priser i Faro

Portugal är ett billigt land och i Faro kan man både äta och bo till en mycket billig penning. Snittpriserna för ett trestjärnigt hotell ligger runt 380-400 kronor så man bör ta vara på tiden och unna sig en semester i hela södra Portugal samtidigt.