Eruptiva resmål jorden runt

För vissa människor består den ideala semestern av en kall drink vid havet eller kanske i en pool! God mat och allmän vila för att ladda batterierna samtidigt som man får tillfälle att varva ner lite grann. För andra är det dock helt andra grejer som gäller då det är adrenalinkickar och
spännande resmål som eftertraktas. Det kan röra sig om allt ifrån sportsemestrar till resmål som erbjuder hisnande upplevelser, och vad kan vara mer dramatiskt än att besöka en vulkan?

Ända sedan antiken har människan fascinerats och påverkats av världens många eldsprutande berg, som de kallades förr, och vart man än reser i världen finns det ett stort antal att besöka. Medan vissa syns vara konstant aktiva så är andra sömnigare, men det är en myt att det finns vulkaner som slocknat för alltid. Nej, alla vulkaner är aktiva och kan vakna till i princip när som helst, många gånger med ödesdigra konsekvenser för människorna som befinner sig i deras närhet.

Hur når man en vulkan?

Beroende på var man reser så är världens vulkaner mer eller mindre tillgängliga, och medan vissa kan nås till fots eller med bil finns det andra som man endast får besöka efter att ha ansökt om särskilt tillstånd. Vilken vulkan det än handlar om så bör man dock alltid räkna med en hel del vandring så det är viktigt att man har på sig rejäla skor för att underlätta upplevelsen. Det är också att rekommendera att man tar med sig vatten då det är jobbigt att klättra upp till en krater, oavsett säsong.

Vart skall jag resa?

Befinner man sig i Sverige så kan man åka och besöka vulkaner på relativt nära håll. I Norge finns till exempel vulkanen Beerenberg som innehåller världsrekordet i att vara världens mest nordliga sådan. Detta är ett besöksmål för erfarna och hårdnackade resenärer då man måste ha tillstånd för att komma hit, men också för att arrangörer saknas. Räkna alltså inte med transfer och en guidad tur utan se till att vara väl utrustad för en tur på egen hand.

Världens mest berömda, men också dödligaste, vulkan är Vesuvius som ligger nära staden Neapel i Italien. Det var denna vulkan som totalförstörde Pompeii och Herculaneum, till exempel, och sedan dess har vulkanen skördat många offer genom sina otaliga utbrott. Till Vesuvius kan man resa med buss från flera olika håll, men den sista biten måste man vandra själv. Ju närmare man kommer toppen desto smalare blir vandringsleden och det upplevs inte som helt trygg att stå alldeles vid kratern.

Andra spännande vulkaner hittar man i så vitt spridda länder som Amerika och Japan och är man vulkanentusiast kan man se fram emot många intressanta resor. Man bör dock alltid ha huvudet på skaft och inte göra något dumdristigt då dessa vulkaner trots allt är aktiva i allra högsta grad. Det är dock något spännande och lite romantiskt med att besöka en vulkan och upplevelsen kommer garanterat att bli ett minne för livet. Förhoppningsvis inte ett explosivt sådant!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*