En dag i Borgholm

En dag i Borgholm

Borgholm är en tätort på Öland i Kalmars län. Hela Öland tillhör Kalmars län. Det är en ort som allt som oftast kommer upp som förslag på ställen att besöka i Sverige under sommaren då det är fantastisk på sommaren. Det är alltid fint på Borgholm men det är extra vackert på sommaren och det är då de flesta väljer att åka dit. Cykla eller campa på Öland är det många som gör och det är alltid uppskattat. i Borgholm är det ungefär 4500 människor som bor året runt men det ökar med flera hundra procent under sommaren som sagt. Det är en gammal tätort som var viktig redan under vikingatiden och den äldsta benämningen av staden är från 700-talet även om den officiellt bildades 1816. Det är då Borgholm lever upp som mest. Vad går det då att göra i Borgholm?

Hela ön är fantastisk

Hela Öland är fantastisk och mycket att se och den är tillräckligt liten för att hinnas med under ett par dagar. Det bror såklart på om du cyklar eller kör bil. Det är på många sätt ett unikt landskap och du kommer att se långa stenmurar och byar som gör att det känns som att tiden har stått stilla på många sätt. Det känns som att du färdas tillbaka i tiden.

Inne i Borgholm finns det många trädgårdar som är prunkande och gågatan är fylld med caféer, butiker och en torghandel som sjuder av liv. Det mest utmärkande för Borgholm är dock Borgholm slott.

Borgholms slott

Har du inte tidigare på Öland känt att historien är närvarande så kommer du garanterat att göra det på Borgholm slott. Kalmar och Öland var länge ett fäste för konungar i Sverige och därför finns det enormt många ruiner som kan berätta hur det var förr i tiden. Slottet är dock en ruin sedan en stor brand som härjade år 1806. Det har gått att datera slottet tillbaka ungefär 900 år. Det är så gammalt det beräknas vara. Då började man först med att bygga ett torn och sedan byggdes det vidare hela tiden och det blev till slut ett ståtligt slott som står kvar än idag. Danmark och Sverige var ständigt i krig med varandra och det medförde att slottet förstördes flera gånger och därför går det att se hur olika delar har byggts till lite eftersom. Idag går det att använda slottet för stora fester som bröllop, större fester och den klassiska turnén Badrock spelades här varje år mellan 1986 och 1992. Bob Dylan, Håkan Hellström och Ebba Grön är andra som har haft konserter här.

Kungligt besök varje år

Det går också att se på Solliden, kungahusets sommarslott som de besöker varje år. Det är mycket mer än ett slott dock och alla kan strosa runt i de vackra trädgårdarna och se på alla blommor och buskar. Det finns ett fint café där ni kan slå er ner och titta på omgivningarna och dricka en god kopp kaffe. Det är kungens privata egendom och Victoria firar alltid sin födelsedag här den 14 juli. Det brukar vara välbesökt och det sänds allt som oftast på tv och har många tusen tittare. För barnen är det roligt att springa runt bland trädkojor, balansgångar och hoppstubbar.

Eftersom det är så nära till allt på Öland så går det att göra dagsutflykter från Borgholm. Vad sägs som att besöka Långe Jan eller Långe Erik. Ölands två fyrar som står i var sin ände och som hindrar skepp från att gå på grund. Eller besöka allvaret som är ett mycket speciellt landskap eller bara bada på stränderna.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*