El Salvador

På den västra sidan Centralamerika och vid Stilla Havets kust, ligger El Salvador. Det är Centralamerikas minsta stat och är också det enda landet som inte har en kust som vetter mot Karibiska havet. Landet har ofta kallats ”Vulkanernas land” även om vulkaner är ett vanligt kännetecken i hela Centralamerika. Dock är det vanligt att känna av både jordbävningar, vulkanisk aktivitet och orkaner med jämna mellanrum – speciellt i El Salvador.

El Salvador präglades länge av gängkriminalitet och ett långt inbördeskrig på 12 år, men numera har konflikterna lugnat ned sig och turismen har tagit fart.

Surfa i El Salvador

I detta lilla land som inte är större till ytan än Uppland och Södermanland tillsammans, är surfing den vanligaste sysselsättningen när man inte vandrar vid de majestätiska vulkanerna förstås. De många och vilda stränderna längs med Stilla Havs-kusten inbjuder till stora vågor, vinande vindar och många soltimmar. Några stora surfingdestinationer är El Sunzal, El Zonte, La Libertad och Tamanique. Surfing i El Salvador kan utövas när som helst på året men januari är en särskilt bra månad om du vill uppleva rejäla vågor, medans maj gör det lite lättare för nybörjaren.
Kustremsan utgörs av väldigt dramatiska stränder där bergen stupar ned i vattnet och lagunerna omges av mangroveträd och sandstränder där det vanligtvis inte är fullt med folk.

Cerro Verde naturreservat

I El Salvador är det ofta inte storstäderna som lockar, utan naturen. Vill du överge surfingen för en dag så är ett stopp i Cerro Verde naturreservat med 3 skräckinjagande vulkaner, ett måste. I dalarna nedanför ligger kaffeplantagerna på rad så när du har bestigit vulkanen kan ett litet besök där samt en kaffepaus komma väl till pass. Glöm heller inte att titta in till den lilla stadspärlan Santa Ana där kolonialtiden gör sig påmind.

Närheten till allt

Den som vill se hela El Salvador men bekymrar sig om hur allt kan hinnas med behöver inte misströsta. Då landet är så pass litet i storleken, så går det hur bra som helst att hoppa på en buss och utforska städer, landsbygd och kust. Många backpackers har El Salvador som favoritresmål, tack vare att de gärna luffar runt i resten av Centralamerika på samma gång. Bussförbindelserna med Honduras och Guatemala är exempelvis mycket bra.

Kaffekulturen

Om du är svensk så känner du säkerligen till kärleken till kaffet. Då kan du glädjas åt att samma känsla är rotad hos invånarna i El Salvador eftersom landet är en av världens största kaffeexportörer. Detta märks inte minst på alla de kaffebarer som poppar upp i städerna och på landsbygden, där du kan prova på hur många sorter som helst. På dessa barer och kaféer är det enkelt att stifta nya bekantskaper och är du inte van att diskutera på hemmaplan så är det dags att du tar dig i kragen och ger dig in i de livliga diskussionerna som salvadoranerna för till kaffet. I El Salvador tycker man om att umgås och man är mycket intresserad av varandras åsikter. Många upplever folket som ett av det mest positiva och gladlyntaste på jorden.

Några välbehövliga tips

  • I El Salvador är folk relativt dåliga på engelska så att plugga lite spanska innan avfärd är viktigt.
  • Om man reser själv är ett tips att ta hjälp av en arrangör så att man får reda på allt väsentligt och inte hamnar på fel ställen.