Dubrovnik

Dubrovnik är utan tvekan Kroatiens vackraste stad, en pärla som är belägen vid Adriatiska havets kust. Det är inte konstigt att det blivit ett av Balkanhalvöns absolut populäraste resmål. Dubrovnik har en häpnadsväckande blandning av gammalt och nytt, med kyrkor, palats och gränder med anor från flera hundra år tillbaka i tiden.

Redan på 600-talet grundades den första bosättningen på platsen, det som nu kallas Stari Grad (kroatiska för Gamla Staden). På 1100-talet grundades det moderna Dubrovnik och staden fick sitt nuvarande namn.

Resa hit

Det går direktflyg till flygplatsen som ligger 24 km utanför staden, och därifrån kan man ta sig med buss in till Dubrovnik. Väl där är det enklaste sättet att ta sig runt till fots. Hela Gamla Staden är bilfri, och vill man ta sig till exempel till hamnstaden Gruz för att ta en färja ut till någon av öarna, går det flera bussar med täta avgångar.

Sevärdheter

Sevärdheter som är ett måste för alla turister är först och främst Pileporten, som är den ena porten in till Gamla Staden. Porten byggdes på 1500-talet i renässansstil, och på den tiden låstes porten varje kväll. Det är också en mycket extraordinär upplevelse att ta en promenad uppe på själva stadsmuren. Den är ungefär 2 kilometer lång och tar cirka 45 minuter att gå runt.

Den största gatan i Gamla Staden heter Stradun och är kantad med caféer, butiker och restauranger. Från början var gatan en kanal som fylldes igen på 1100-talet, och den vita stenbeläggning som nu täcker gatan härstammar så långt tillbaka som 1400-talet. Stradun är under högsäsong ett populärt tillhåll för turister. Och det är inte bara dagtid som Stradun vibrerar av liv – detta är också centrum för Dubrovniks i alla högsta grad hektiska nattliv.

Natur

Dubrovnik ligger i det kroatiska landskapet Dalmatien, vilket är ett naturskönt landskap utan några industrier. Däremot finns här odlingar av vin, citrus och oliver. Tack vare det idylliska läget finns det utmärkta möjligheter för den som vill vandra, cykla eller segla i de vackra omgivningarna. Utanför Dubrovnik ligger det flera öar som man kan besöka via färjor över dagen, exempelvis Lokrum och Mijet.

Havet utanför Dubrovnik är klart och rent, och vill man bada finns det många alternativ. Bor man på hotell finns det oftast en strand som ligger i anslutning till hotellet, även om dessa också är öppna för allmänheten. De flesta av dessa stränder håller en hög kvalité, både vad gäller vattnet och faciliteter. Här hittar man lekparker, tennisbanor, pooler, barer, restauranger och så vidare.
Vill man ta sig en bit bort från den värsta trängseln är det i princip bara att bege sig någonstans längs kusten – hela Adriatiska havet ligger öppet, och hela Kroatiens kust är som en enda lång strand.

Väder och klimat

Vädret i Dubrovnik kan liknas vid ett tropiskt medelhavsklimat med milda vintrar (medeltemperatur runt 10 grader i januari) och varma soliga somrar (medeltemperatur runt 27 grader i juli). I juli och augusti är det som varmast, medan april-maj och september är svalare.

Missa inte Dubrovnik – Adriatiska havets pärla!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*