Det romantisk Molivos

Molivos är en gammal medeltidsstad som ligger på norra sidan av Lesbos. Här kan man beundra uråldriga fästningar, promenera längs de trådsmala kullerstensgränderna och betrakta det rika fågellivet som orten är känd för. Den allra största charmen med Molivos är att den ligger runt ett berg på en höjd, så man får räkna med att arbeta benmusklerna när man tar sig uppför gatorna. Man kan nästan likna den gamla fiskebyn med många städer från sagorna, där husen och gatorna byggs på höjden och klättrar uppåt för att möta stadens borg eller fästning. Det finns ett antal regler som beskriver hur både arkitekturen och byggnationerna ska bevaras så detta får man inte ändra på. Molivos skiljer sig lite åt från de andra grekiska vita husen med blå knutar. Här är det färgglada trähus som gäller och den gamla stadskärnan med rosenbuskar och turkiska fontäner påminner nästan om en liten by från boken Bröderna Lejonhjärta.

Sol och bad i Molivos

Även i Molivos finns det en strand som på ovansidan består av klappersten men som övergår i sand ju längre ut i vattnet man kommer. Här kan man snorkla, dyka, hyra trampbåt eller åka vattenskidor samt vindsurfa. Utmed stranden ligger ett flertal grekiska restauranger som både serverar den lokala maten och annan medelhavsmat. Lite längre bort från stranden kan man också prova på tennis och utveckla sin serve.

Vandringsleder

Något som Molivos kan skryta med är sina vandringsleder precis utanför staden där man kan gå eller cykla. Fler och fler leder märks ut och detta gäller även på andra turistorter som Petra och Eftalou. Dock är det viktigt att man är uppmärksam på giftormar som exempelvis Ottoman Viper som gärna ligger på stigarna och solar sig. Denna art anses vara Europas giftigaste orm, så se upp!

Shopping och nattliv

Många av de gamla trähusen som förr var bostäder i centrum, har idag gjorts om till pittoreska butiker eller kaféer. Om man vill shoppa i Molivos så kan der rekommenderas att man köper på sig rejält med Greklands bästa olivolja, nationaldrycken ouzo, öns honung, keramik och det inhemska ekologiska vinet. Om det är kläder man är ute efter så finns det bättre städer att shoppa i, men just linnekläder är typiskt för Molivos om detta skulle vara av intresse.
Nattlivet i Molivos existerar men kan naturligtvis inte jämföras med det på Kreta eller Mallorca i Spanien. Dock kan man gå på några av stadens diskotek eller ta en drink i barerna. Under högsäsongen brukar man hålla flera utomhuskonserter vid borgen högst upp på toppen eller anordna en utomhusbiograf där filmer visas upp under bar himmel.

Ta sig runt i Molivos

I Molivos finns flera alternativ till biluthyrningsfirmor där man även kan hyra motorcykel. Bussnätet är helt godkänt, speciellt under högsäsong då bussar både förbinder Molivos med huvudstaden Mytillini samt turistorterna Petra, Eftalou och Anaxos. De sistnämnda bussarna som tar resenärer till de närliggande orterna går 2 gånger om dagen och kostar 7-8 euro för en enkelbiljett. Man kan även ta en taxi men tänk på att de slutar att köra på nätterna under låg-och eftersäsong. Även under högsäsong är det svårt att få tag på en taxibil efter kl. 03.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*