De finaste stränderna på Lesbos

På ön Lesbos i den grekiska övärlden kan man hitta över 40 stränder att njuta på och det positiva med dem är att man ofta inte behöver trängas med folk som så kan vara fallet på många andra platser i Medelhavet. När man är på Lesbos är det inte ovanligt att man får en känsla av att bege sig bakåt i tiden, i ett Grekland som det var förr i världen och det är också charmen med detta lugna semestermål. Alla stränder på Lesbos är fullkomliga på sitt eget vis och många kan även vara lite vildvuxna, men de är på så vis mer personliga och passar alltid någon. Läs mer om några tips i Lesbos, om de bästa stränderna som ligger och väntar.

Familjevänliga Skala Kallonis

Om man har barn med sig så är stranden i Kallonibukten, Skala Kallonis ett mycket omtyckt alternativ och ligger 40 minuter med bil från byn Petra. Vattnet är lugnt och relativt fritt från vågor, stranden är långgrund och är idealisk för lek i vattenbrynet och den lilla fiskebyn bakom som också har blivit ett populärt resmål, är mycket lugn och behaglig. Här kan man även passa på att träffa greker, då många lokalbor beger sig hit under lediga dagar eller eftermiddagar. Trots ortens lilla storlek, är utbudet av restauranger stort och det kan också bero på att Skala Kallonis är känd över hela Grekland för sitt sardinfiske. Man kan alltså räkn med att äta sig mätt på fisk, var man än hamnar. De flesta restaurangerna ligger parallellt med stranden eller nere vid hamnen. Själva stranden har mörk och finkornig sand och en rad parasoller med halmhattar.

Kagia Beach – den outforskade stranden där man får vara ifred

Om man ogillar fullproppade stränder dit alla turister hittar, så ska man bege sig till undangömda Kagia Beach som ligger ca 45 minuter från Petra och bara drygt en kilometer från hamnbyn Skala Sikaminias. Här är det klappersten som gäller, ingen sand och stranden är relativt liten och smal men gudomligt mysig och turistfri. I stort sett alla som hittat hit är lokalbor eller några få turister som har läst på ordentligt innan avresa var de små guldkornen finns gömda någonstans. Här kan man snorkla och koppla av i skuggan av pinjeträden men var beredd på att det inte finns någon anordnad aktivitet här eller några restauranger heller, för den delen. Hit kommer man när man vill vara för sig själv utan att höra turisternas skrik och skrän och därför är stranden bevarad som den alltid har varit.

Tarti – paradisstranden

Lesbos kanske allra vackraste strand, som även den är svåråtkomlig för turister, heter Tarti och ligger mellan Plomari och Yerabukten. Stranden är otroligt ren med källvattenklart vatten och en kort sandstrand. Många har pekat på Tarti som Lesbos bästa strand och nog är den vacker alltid. Dock finns inte många aktiviteter här och det bjuds bara på två enkla tavernor.

Anaxos

Om man vill ha en lite mer aktiv strand där restaurangerna radar upp sig och solstolar går att hyra, ska man bege sig till byn Anaxos, vars långa gyllenbruna sandstrand är perfekt för stora och små barn. Denna turistort ligger inbäddad mellan Molivos och Pétra i en lummig och grön omgivning. Det är nära till sevärdheter och charmiga städer.