De bästa stränderna i Split

Split har massor att utforska och på senare år har denna kroatiska semesterort fullkomligt exploderat av turism och glädje. Förutom sevärdheter som Diocletianus palats och det galna Froggyland med uppstoppade grodor i mänskliga situationer, så har Dalmatiens skönhet också flera stränder att erbjuda.
Man måste verkligen också nämna att Split har en makalöst vacker skärgård för den som vill segla. Det finns många seglarresor som tar en till Split och där man i ett mindre eller större sällskap kan hyra båt med eller utan besättning.

Bačvice

Bačvice är Splits mest kända strand och ett riktigt paradis för lokalbor och turister. Stranden ligger endast 10 minuter till fots från Splits inre stadskärna och är lätt att ta sig till för att ta ett dopp när man önskar. Bačvice är inte bara till för allmänheten under dagen utan när kvällen nalkas så förvandlas solstolarna till barstolar och de bikiniklädda damerna får på sig högklackat och herrarna en snygg skjorta. Det bjuds således upp till fest och krogar, barer och restauranger är fullkomligt överfulla.
Stranden i övrigt är mycket barnvänlig och det finns också roliga studsmattor för barnen att hoppa på när sanden blir för trist eller varm.

Ovcice

Ett alternativ till den större Bačvice är den andra lite mindre stranden, Ovcice som ligger i en vik efter den första sandstranden. Ovcice är också en mycket populär badplats och den som vill hyra solstolar bör gå upp tidigt på morgonen. Det blir också mycket fullt framåt dagen och då stranden är relativt liten, kan man få trängas under högsäsong. Här är det dock mycket långgrunt och barnvänligt och stranden har också en genuin utsikt mot horisonten.

Kastelet

Om man vill kombinera solbadande med show och skoj så ska man gå till Kastelet. Där förvandlas stranden till ett ”utomhusdisco” med ljusshower och partajande till solens strålar dyker upp igen. Stranden är emellertid av mindre art och många föredrar den större Bačvice som inte ligger långt därifrån. Promenera hit eller ta bussen, Kastelet ligger ca 25 minuter till fots från Splits centrum.

Kašjuni Beach

Vid fotändan av Marjan Hill finns en strand som är extra djurvänlig ifall man skulle resa med hund. Den heter Kajuni Beach och har en hundbadplats. Inte nog med det, varje jycke har även tillgång till sitt eget solparasoll med en söt vovve som reklampelare på sig. Lämna inte hunden hemma eller på hotellet i värmen. Här kan man låta honom eller henne njuta av semestern lika mycket som en själv.

Tänk på att ta med matsäck hit och bra skor då det är stenigt och stranden inte bjuder på något kafé i närheten.

Žnjan beach

Denna strand ligger belägen ca 5 km utanför Split och det bästa sättet att komma hit är med buss. Stranden är stenig, vilket många stränder på Kroatien är men den består av ett flertal, gulliga vikar som gör den extra unik. Det andra positiva med Žnjan är att det finns många kaféer och restauranger här. Den ligger också i närheten av hamnen Zenta, om man har lust att snegla lite på de fina båtarna.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*