De bästa destinationerna att besöka om du älskar sport

De bästa destinationerna att besöka om du älskar sport

Idrott handlar i hög utsträckning om gemenskap. Du känner en viss tillhörighet till det lag, de fans och de färger som associeras med dina sympatier. För många av oss finns vårt lag på hemmaplan, exempelvis för fans till lokala lag i Allsvenskan eller i SHL, men så är det inte för alla.

Istället stödjer de ett lag eller har ett stort intresse för en sport som innebär att de måste resa för att se sitt lag och uppleva känslan av att se en match live. Andra väljer att resa enbart för att uppleva atmosfären som omgärdar stora idrottsevenemang där tusen och åter tusentals personer strålar samman.

I denna artikel går vi igenom några av de bästa destinationerna att besöka om du älskar sport och vill kombinera en utlandsresa med ett häftigt idrottsevenemang. För enkelhetens skull begränsar vi oss till städer inom Europa.

Se fotboll och mycket mer i London

Storbritannien är ett av de folktätaste länderna i Europa. Enligt den brittiska motsvarigheten till SCB bodde lite drygt 67 miljoner människor i landet i mitten av 2020 och huvudstaden London är enligt Mayor of London hem till över nio miljoner personer. Därmed finns det ett rikt utbud av olika sporter att gå och titta på här.

Du kan bland annat se några av världens bästa fotbollsspelare spela i Premier League. Staden är hem för hela 7 av de 20 lagen som återfinns i ligan. Dessutom håller division 2 i England riktigt bra klass vilket medför att ytterligare tre lag kan bjuda in dig till en hemma match.

I England finns det dessutom mängder av olika bettingbutiker på gatorna som utgör ett perfekt komplement till online betting. Faktum är att britterna är några av de speltokigaste i hela Europa. Enligt Statista spelar 32,2 procent av britterna om pengar varje vecka. I Sverige är motsvarande siffra 10 procent enligt Folkhälsomyndigheten.

Utöver att se på matcher kan ett besök på någon av de mäktiga arenorna vara värt ett besök. En stadium tour på Emirates Stadium ger dig möjlighet att se många av de pokaler som Arsenal vann under storhetstiden i början av 2000-talet.

Kombinera historia med sport i Belgrad

I Serbiens huvudstad bor det lite drygt 1,2 miljoner människor enligt Nationalencyklopedin. För serberna är sport minst sagt viktigt. Idrotten ger dem ett tillfälle att ge uttryck för starka känslor och det är många som verkligen brinner för sporten. I Belgrad kan du besöka två fotbollsarenor och se några av de mest entusiastiska fansen i världen.

Det rör sig om Stadion Rajko Mitić, hem för Röda Stjärnan som har kapacitet att ta upp till 55 538 åskådare. Den andra arenan, Stadion Partizana, tillhör ärkefienden Partisan Belgrad. De båda arenorna ligger bara ett stenkast ifrån varandra vilket bidrar till den starka rivaliteten mellan de båda klubbarna.

Röda Stjärnan, även känt som Crvena Zvezda, har även ett framgångsrikt basketlag och basket är en sport som är nästan lika stor som fotboll för serberna. Röda Stjärnan spelar i den Adriatiska basketligan där lag från flera olika nationer på Balkan deltar.

Utöver idrott bjuder Belgrad, precis som Kiev på en rik historia med spännande byggnader att utforska i samband med resan. I stadskärnan återfinns gamla stan med många mysiga restauranger där du kan njuta av den lokala menyn. Dessutom ligger fästningen vackert belägen där de två floderna Donau och Sava flyter samman.

Paris är en av de bästa sportstäderna i Europa

Med sina 12,8 miljoner invånare är Frankrikes huvudstad Europeiska unionens största stad och här finns det, utöver grymt bra museer också sport i världsklass. Det handlar inte bara om fotboll där Paris SG under senare åren har skördat stora framgångar och attraherat stora namn.

Även tennis har en stark ställning i den franska huvudstaden och varje år arrangeras en av de fyra grand slam-tävlingarna här. Det innebär att de främsta namnen i tennisen likt Novak Djokovic, Rafael Nadal, Daniil Medeved och Alexander Zverev kommer på besök. Prispotten uppgår 2022 till 40 miljoner euro.

Dessutom genomförs en av de mest prestigefulla travtävlingarna i hela världen i Paris. Det rör sig givetvis om Prix d’Amérique som har rötter tillbaka till 1920. Banan är 2 700 meter lång och vinnaren belönas med 450 000 euro i prispengar utöver all den ära som tillkommer. Senast en svensk vann racet var 2018 då Björn Goop körde hem segern med hästen Readly Express. Under 2000-talet har  svenska kuskar vunnit Prix d’Amérique tre gånger. Med det är Sverige näst bäst i klassen efter värdlandet Frankrike.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*