Cypern som resmål

Cypern som resmål

Som resmål har Cyperns popularitet pendlat. Många anser att det nu råder något utav en uppsving i intresset för vad Cypern har att erbjuda. Vi har tittat närmare på hur detta spännande land blev den turistmetropol som det nu har blivit.

Allt fler svenskar väljer att semestra på Cypern. Kanske vill viss del för att det nu är enklare än någonsin att resa till Cypern. Men hur kommer det sig att Cypern är så populärt? Och vad vet man om dess spännande historia?

Känd och okänd historia

Cypern är en önation i östra Medelhavet. Dess namn härstammar från det grekiska ordet Kypros som betyder koppar. Mycket på grund av att man redan 3000 före vår tid arbetade med koppar för att framställa verktyg.

Ön har varit bebodd sedan stenåldern och har därför en oerhört anrik historia som man idag faktiskt vet väldigt lite om. Arkeologiska bevis visar att de första invånarna var jägare-samlare som levde av fiske och därefter jordbruk längs kusten och dalarna.

Dess dokumenterade historia är av naturliga skäl tätt förknippad med de Grekiska och Romerska rikena. Och mycket av den historia arkitekturen härstammar därför från dessa perioder. Sedan 1974 har landet varit uppdelat i två delar, vilket är ett resultat av dåtida turkiska invasioner som resulterade i något utav en schism mellan norra och södra Cypern.

En av de många förvånande sakerna med Cypern är att dess lokalbefolkning har en relativt sett väldigt hög medellivslängd. Många tror att detta beror på att den typiska medelhavskosten är väldigt utbredd där.

Samtida semesterort

I modern tid har Cypern blivit ett oerhört populärt semestermål för många människor. Mycket på grund av dess naturlig skönhet, men även då det är väldigt närbeläget många andra regioner. Ön har mycket vacker natur med sina stränder, berg och skogar. Det ligger också nära andra länder i regionen, vilket gör det till ett idealiskt semestermål för människor som vill utforska mer än ett land på sin resa.

Klimatet på Cypern är typiskt medelhavsklimat, med oerhört milda och regniga vintrar, samt varma och torra somrar. För oss nordbor kan man definitivt säga att Cypern är varmt året om. Cypern är en unik destination som har otroligt många saker att erbjuda.

Det officiella språket som talas på Cypern är Grekiska, men på de flesta håll är förståelsen för Engelska väldigt god. Vilket gör att det är lätt att göra sig förstådd. Landets huvudstad är Nicosia, som ligger i den södra delen av landet.  Nicosia har varit oavbrutet bebodd i över 4 500 år, men har faktiskt bara varit Cyperns huvudstad sedan 1878. Delar av staden är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, och är väldigt känd för sina välbevarade gamla byggnader. För hur man än vrider och vänder på det så fortsätter folk att resa till cypern från sverige. Att besöka Cypern är en spännande upplevelse som definitivt skapar minnen för livet. Enligt många  är det svårt att förstå lockelsen om man inte varit där och upplevt den på egen hand.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*