Costa rica

Costa Rica är landet med djupa regnskogar, vulkaner, vattenfall och drömlika stränder. Landet är ett perfekt resmål för de som gillar att surfa i höga vågor, dyka i klarblått vatten eller vandra i en av de många nationalparker som Costa Rica kan erbjuda. Här finns något för alla och landets inofficiella motto ”Pura Vida” betyder ungefär ”det rena livet” och det är så människor lever i det lilla landet i Centralamerika.

Stämningen i hela landet är lättsam och trevlig, med fokus på att äta rent och leva på ett rent sätt. På den högra halvön hittar man det mytomspunna Santa Theresa. Här finns många fysiska aktiviteter som kan locka resenärer; bland annat är området känt för sina Yoga-camps och Surf-camps. I dessa camps ingår ofta mat och husrum och är perfekt för den träningsintresserade resenären. För de som söker efter ett svensktalande camp så finns det flera bra att välja på.

Längre ned på halvön finns paradiset Montezuma som är en liten by med långa stränder, nationalparker med floder och vattenfall att hoppa från för den som blir varm under upptäcktsfärden. Längst med vandringlederna som tidvis består av hängbroar högt uppe i träden, får man ofta besök av flera olika aparter i jakt på mat och av nyfikenhet. I norra Costa Rica ändras landskapet en aning mot de södra stränderna och finner istället vulkaner och lite tätare djungel som är ett måste för vandraren som gillar utmaningar.

Landet har två internationella flygplatser. San Jose – som ligger i anslutning till landets huvudstad – och Liberia, som ligger i norra landet. Svenska passinnehavare behöver inget visum för inresa till Costa Rica, men däremot så går ofta resor från Sverige via USA och då behövs ett ETA, även om man bara mellanlandar. Här är det samtidigt bra att se till att man har tillräckligt med tid för mellanlandningen då det ibland betyder att incheckat bagage måste hämtas och lämnas in igen.

Att ta sig runt i Costa Rica är en tidskrävande affär. I enlighet med Pura Vida-mottot så går allting ganska långsamt och vägarna är bitvis i dåligt skick och ibland helt okörbara. Lokala bussar är det allra bästa sättet att ta sig fram för den som har tid. Det finns även minivans att hyra in sig i för den som ska ta sig mellan ett förutbestämt A och B. Mellan halvön och inlandet finns vattentaxi att åka, men observera att dessa ställs in när vattnet är för vilt. Det går även en färja mellan Puntarenas och Tambor som är smidig för den som ska ta sig från San Jose till orterna på halvön.

Boende i Costa Rica är billigt, men ofta ganska spartanskt. Det kan vara bra att boka i förväg då de allra bästa boenden snabbt tar slut, även under lågsäsong. Här finns alla typer av boenden; allt från lyxhotell på stranden till små hyddor uppe i buskaget tillsammans med aporna. Costa Rica är ett land som måste upplevas på plats, då livsstilen och glädjen hos människorna snabbt smittar av sig och naturen kan göra underverk mot vardagsstressen vi alla upplever hemma emellanåt.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*