Cala Santandria – kombinera strandliv och stadsliv

Om man vill ha det där lugna och sköna strandlivet och samtidigt ha extremt nära till staden som både har kultur, historia, shopping och nattliv, så är Cala Santandria det perfekta alternativet. Denna semesterort ligger strax söder om Ciutadella som förr var Menorcas huvudstad. Cala Santandria är en av Menorcas minsta orter och här ligger enbart ett litet antal hotell och en smal men genuin badvik. Sammanlagt finns det 5 restauranger här, endast ett fåtal souvenirbutiker samt en butik vid stranden. Butikerna är även stängda mellan 13-17 för siesta, precis som på alla andra orter på Menorca.
Cala Santandria är verkligen en tyst och fridfull ort som passar allra bäst för förälskade par och pensionärer. De flesta som bor här tar regelbundet bussen in till Ciutadella, eftersom bussarna avgår flera gånger om dagen och kostar lite pengar. Det är endast 2 km mellan orterna så man kan nästan kalla Cala Santandria för en mysig förort till den charmiga hamnstaden.

Saker att se i Ciutadella

Man måste förstå, innan man bestämmer sig för Cala Santandria, att det finns få aktiviteter och sevärdheter här. På denna ort är det ro och avkoppling som gäller. Nattlivet får man leta upp i Ciutadella och shoppingen och restaurangerna är också betydligt bättre här. Därför kan man läsa mer om saker att göra där, då man förmodligen kommer att åka dit en hel del.

  • San Juan-fiestan börjar i slutet av juni och innebär många marknadsstånd med godis och lokala läckerheter, hästuppvisningar, dans och ståhej.
  • Hamnen är både en historisk plats och en plats för nattliv och shopping. För hundratals år sedan var denna hamn centrum för handel och utbyte och man märker fortfarande av den livliga atmosfären, även om det har gått ned en aning. Från hamnen avgår flera båtar, både till Mallorca och Spaniens fastland – då till Valencia och Barcelona.
  • Gamla Stan i Cuitadella är dock förmodligen den mysigaste platsen men med en antydning av lyx. Här varvas de trånga gränderna med pampiga palats och residens för rika människor och vill man titta in i butiker, är detta rätta stället. Det stora torget Plaça d’es Born är en knutpunkt och en mötesplats och här kan man både fotografera palatsen som ligger här samt ta en kaffe eller en pomada innan middagen.

Stränder i Cala Santandria

Det finns en central strand i Cala Santandria som ser ut som en liten vik. Den heter Platja Cala Santandria och den andra kallas Playa Sa Caleta d’en Gorries som enbart består av klippavsatser. Stranden är alltså bra för den som gillar att hoppa från höga höjder.

Hotell i Cala Santandria

Den som vill resa hit har några fåtal hotell att välja mellan. Några av dem är lägenhetshotell där man sköter sig själv och de andra är vanliga hotell i olika prisklasser. Det finns också ett flertal hotell några kilometer från semesterorten om man hellre vill bo lite närmare Ciutadella eller lite mer avlägset. Ett tips är att välja all-inclusive då restaurangutbudet är litet.
Prinsotel La Caleta och Aparthotel Club Andria är två medelprisklasshotell med bra standard och utomhuspooler.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*