Cala Galdana – ett av Menorcas bästa resmål

Den lilla semesterorten Cala Galdana ligger på Menorcas nedre kust i västra delen av ön. Platsen anses vara ett av de populäraste turistmålen på ön och passar extra bra för barnfamiljer eller par som vill åka på lugn kärlekssemester. Cala Galdana har ett flertal hotell, restauranger och barer samt några butiker, souveniraffärer och ett snabbköp och det som utmärker orten mest, är den långa vita sandstranden med höga klippor runt omkring. Själva sandstranden är långgrund, vilket är bra för mindre barn. Här kan man utöva flera vattensporter som skoter, vattenskidor och dykning och det är just det sistnämnda som flertalet besökare tycker om att roa sig med.

Tack vare de höga klipporna som omgärdar stranden, kan man inte bara få till en hisnande vykortsbild om man släpar sig upp på toppen. Väl i vattnet så finns det mängder av liv och rörelse som man kan upptäcka med en stunds snorkling eller dykning samt möjlighet att hyra kajak och paddla en sväng. Stranden i Cala Galdana är en av Menorcas bästa och älskas av många.

Ridning och vandring utmed Camí de Cavalls

Intill Cala Galdana sträcker sig ett stort antal vandringsleder där folk har vana att cykla, rida eller vandra. Man kan hyra mountainbikes på flera ställen och vågar man sig upp i sadeln, så finns det guidade ridturer att följa med på. Detta är ett perfekt sätt att upptäcka Menorcas natur. Man kan även boka en vandringstur med en guide eller ge sig ut på egna äventyr. Se dock alltid till att ha karta eller GPS till hands. Lederna är många och det är lätt att ta fel väg. Stigarna är tydligt markerade, men ibland kan man ha otur och irra bort sig.

Fiestor runt Cala Galdana

På Menorca finns en årlig tradition att fira alla städers och byars skyddshelgon och alla orter firar då sitt eget helgon i tur och ordning. Dessa ”fiestor” som de kallas, börjar vid midsommartid och avslutas ett par månader senare. Festligheterna innehåller god mat och en massa Pomada, dvs Menorcas nationaldryck med gin och citrondryck, uppvisningar med de ståtliga menorquiner-hästarna samt en massa annat roligt för familjer och ungdomar. Eftersom Cala Galdana är en turistort, så måste man åka eller gå till de närmaste orterna för att uppleva fiestorna. Man kan t.ex. ta bilen eller bussen till Es Migjorn Gran eller Ferreries som bara ligger några kilometer bort. Den sista fiestan håller till i huvudstaden Mahón och dit går dagligen 2 bussar från Cala Galdana.

Njut av den traditionella maten i Cala Galdana

Då Menorca är en ö och havet runt omkring är fullt av läckerheter, är det inte konstigt att fisk och skaldjur utgör en stor del av restaurangmenyerna. Självklart kan man smaka goda spanska tapas även här, men fisken är det något visst med på Menorca. Längs med hamnen i Cala Galdana och strandpromenaden som blir en skön avkoppling på kvällen, ligger ett tiotal barer och restauranger som serverar sina varianter av fiskar och skaldjur. Innan maten kan man passa på att strosa runt i de närliggande butikerna och kika på de söta små fiskebåtarna som ligger i hamnen. Mysigare än så kan man knappast ha det!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*