Bodrum

Det är inte en slump att Bodrum på senare tid har kommit att kallas för Turkiets S:t Tropez.
Orten har numera blivit ett förstklassigt turistmål. Staden Bodrum har gått från att vara en liten avlägsen bohemisk fiskeby till att bli ett semesterparadis för alla världens nationaliteter. De första som kom att slå sig ned här var olika konstnärer som letade efter en lugn ort med vackert ljus och full med inspiration för att skriva, måla, sjunga eller bara hitta tillbaka till själen igen.
Men när en av Turkiets mest berömda artister, Zeki Müren, valde att bosätta sig här, spred sig ryktet som en löpeld och snart var det ett faktum att Bodrum inte längre skulle vara den avlägsna, lugna ort som den en gång varit.
Först kom de turkiska jetsettarna för att koppla av och snart var turismen i full gång och spred sig även vidare i internationella kretsar, mest till britter och holländare. Nu ser man emellertid alla nationaliteter bada på stränderna eller hänga på de chica barerna.

En liten svenskkoloni i Bodrum

Bodrum är idag en ståtlig och dyr semesterort och ligger i topp hos researrangörerna, även i Sverige. Svenska designern Camilla Thulin har ett sommarhus här med maken Johan Rabaeus och många andra förmögna svenskar har investerat i ett boende här. På sommaren är det också ett populärt turistmål för svenskar och skandinaver i övrigt.

Vad gör man i Bodrum?

Förutom att sola och bada och pröva på allehanda vattensporter, är Bodrum en idealisk plats att koppla av på. Här kan man strosa i de smala gränderna, se de låga husen som bevarat sin charm, fiska på stränderna eller shoppa i de små butikerna som ligger runt stadens centrala moské.
Man har velat bevara den familjära stämningen i Bodrum, trots alla turister, och det kanske är just det som lockar folk över hela världen. Kulturen finns kvar och därmed också ortens integritet och de lokala haken och familjeägda restaurangerna står kvar exakt där de alltid stått.

Ett landmärke som man bara måste se när man kommer till Bodrum, är dock den medeltida borgruinen S:t Petersborgen som nuförtiden utgör ett museum för undervattensarkeologi.
På kvällen kan man besöka det berömda diskoteket Hallikarnas, där man kan dansa och underhållas till långt in på småtimmarna. Faktum är att många åker till Bodrum bara för att gå just hit och leva nattliv, men är man inte sugen på att slå klackarna i taket, finns det annars massor av andra små barer att hänga på.

Ta minibussen runt stränderna

För att ta sig till de olika stränderna kan man antingen gå till fots eller ta en minibuss. Många testar en strand-sightseeing eller strandrunda för att hinna bada på alla möjliga tänkbara platser som finns tillgängliga. Bodrum har många små vikar och laguner där man kan hitta en relativt avskild plats.
Man kan även hyra en båt eller följa med på turistbåtarna och åka runt mellan stränderna, samtidigt som man kan hoppa i vattnet från däck mellan varven.
Stadens invånarantal bara stiger och stiger och oavsett om man är ett nyförälskat par eller en barnfamilj, har Bodrum säkerligen något för en.