Bodrum – en turistmagnet

Tillhör man dem som är spända på jet-set favoriten Bodrum, så ska man veta att detta är platsen för de lite mer förnäma och de som uppskattar det där lilla extra. Bodrum är destinationen för dem som gärna vill ha all inclusive och leva livet åt det mer eleganta hållet. Dock kan man finna alla slags människor på Bodrum och huruvida denna uppfattning stämmer överens till 100 %, beror på var på halvön man åker. Men en sak är klar – till Bodrum kommer man för att koppla av och njuta av solen.
Till Bodrum kan man åka med olika charterbolag. Än så länge finns det inget direkt reguljärflyg som går hit men ett chartrat plan går hit non-stop på 4 timmar. Däremot går det reguljärflyg till Istanbul och därifrån kan man flyga direkt till Bodrums flygplats Milas. Den bästa tiden är mellan maj-juni eller september-oktober och tänk på att det blir väldigt trångt i juli-augusti. Även tidiga våren och sena hösten kan innebära en trevlig vistelse men det blir betydligt svalare då.

Bodrum – kändisarnas semestermål

Det är inte bara berömda turkiska skådespelare och artister som hänger på Bodrum under somrarna. Även amerikanska stjärnor som Tom Hanks, Uma Thurman och Michael Douglas har synts till här och lyxyachterna som ligger i hamnarna är många. Även vår svenska stylist Camilla Thulin och hennes man Johan Rabaeus har sitt semesterhus här.

Vad har Bodrum att erbjuda?

Alla har olika smaker och behov men i Bodrum finns det säkerligen alltid något att nappa på. Åker man hit är det onekligen sol och bad som efterfrågas och det har denna charmiga halvö gott om. Bodrum kan även erbjuda besökare en kulturhistorisk borg från 1500-talet och flera andra spår som härstammar ända från antikens era. Här kan man känna historiens vingslag och upptäcka lämningar från både romare, bysantiner, perser och greker.
Vill man bara supa in atmosfären, kan man vandra längs den mysiga gågatan eller ta strandpromenaden dag som natt för att besöka de många barerna och restaurangerna som underhåller besökare. Nattklubben ”Halikarnas” är en av Turkiets mest berömda nattklubb.
I närheten finns även en nationalpark och många andra genuina kuststäder att hålla ögonen på.
Om man vill upptäcka Bodrum och dess omgivningar från havet, ska man hyra en båt eller följa med på en guidad tur som kan ta en runt och även ta en till de grekiska närliggande öarna – Kos, Rhodos eller det turkiska Marmaris. Har man barn kan man ta dem till det roliga Aqua Park som är Turkiets största. Här finns det rutschkanor och äventyr i mängder som barnen och man själv inte kommer att lämna i första taget. Och när man är på shoppinghumör väntar flera originella marknader runt hörnet som specialiserar sig på mattor, hantverk och smycken.
Det är bara att välja och vraka mellan de aktiviteter och sevärdheter som man kan upptäcka i och runt Bodrum.

Ta sig runt

Bodrum har många små orter som är värda att se och om man vill ta sig runt kan man antingen hyra en bil eller ta minibussarna (även kallade dolmus) som tar en runt. De är mycket billiga och kostar ca 20 svenska kronor. Man kan även välja de många båtarna som fraktar folk till olika platser. Vill man stanna i Bodrum är det lättaste sättet att bara använda benen och ta sig runt till fots.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*