Bo på ett pittoreskt vandrarhem

Bo på ett pittoreskt vandrarhem

Det finns flera alternativ för att stanna över natten om du är ute och reser. Du behöver inte ta in på ett dyrt hotell. De billigare alternativen är Bed & Breakfast och vandrarhem som inte har lika hög standard som hotell, men som kan vara precis lika mysigt. Många av dessa ägs av privatpersoner som älskar att pyssla om sina gäster, med bland annat nybakat bröd till frukost och någon lättare rätt till kvällen. Ägarna brukar se till att det finns smör, pålägg, mjölk och juice i kylen. Kaffe och te finns för dig som vill göra det själv när du kommer hem efter en trevlig dagsutflykt. Givetvis får gästerna köpa med sig lättare förtäring att äta på plats, men tänk på att det är många som ska dela på ett litet kylskåp.

Vandrarhem

Om du är ute och vandrar eller cyklar på din semester passar ett vandrarhem bra att bo på. Du hittar mysiga sådana utanför städerna, där de ligger i små pittoreska områden vid sjöar och härlig natur. Ibland kan du få hyra lakan, kuddar och handdukar mot en billig penning om du inte vill ha med dig det själv. Du kan som sagt själv laga din mat och kanske till och med hitta nya bekanta. De flesta vandrarhemmen i Sverige har en bra standard och det är billigt att bo där. Du får räkna med att dela toalett och dusch med andra gäster, men ibland finns det vandrarhem som även har ett fåtal rum med egen toalett och dusch.

Första vandrarhemmen

Det allra första vandrarhemmet öppnades i den tyska staden Altena, det var 1909 och låg i en gammal borg. Sverige öppnade sitt första vandrarhem i Gränna 1933 på Brahegatan 56, huset ligger kvar där än i dag, likadant som det såg ut då eftersom det är K-märkt. På vandrarhemmet i Gränna kostade det 50 öre för en natt om egna lakan var medtagna.
De allra första vandrarhemmen var först och främst tänkta för vandrare, eller skidåkare på vintern att bo på. När så tiderna förändrades i och med att fler köpte motorcyklar och bilar gjordes också boendet om på vandrarhemmen. Tyskar tycks har hittat sina smultronställen bland svenska vandrarhem från Sveriges sydligaste delar upp till fjällen i norr.

Läge och utrymme

De flesta vandrarhem hittar du som sagt i natursköna miljöer, de har ofta många sovrum, kök och allrum och några har även ett trevligt bibliotek med några böcker, och ibland en öppen brasa, där du kan slappna av med en trevlig bok. På vissa vandrarhem får du ta med dig husdjur, och det är bra att reda på vilka vandrarhem som har den förmånen i förväg om du vet med dig att du måste ha ditt husdjur med dig.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*