Bila genom Europa! 

Bila genom Europa

Har du alltid drömt om att uppleva Europa och bila igenom vacker natur och livliga städer? Genom att bila genom Europa kan du upptäcka allt ifrån badorter, byar till storstäder och dessutom stanna till vart du än vill på vägen. Men vad behöver du ha i åtanke när du åker på en bilsemester genom Europa och hur förbereder du resan för att göra den smidigare?  

God planering är A och O 

Om du har bestämt dig för att åka på bilsemester i Europa så är det viktigt att du har en noggrann planering innan du ger dig ut på vägarna. Detta för att du ska få de bästa förutsättningarna för en bra semester.

Det första du behöver bestämma dig för är om du vill köra din egen bil eller hyra bil för din resa. Är din bil i gott skick för en långkörning och har den blivit servad nyligen? Du behöver bland annat se till att motorn, bromsar, däck och koppling fungerar som de ska och att både spolar-och kylvätska är påfyllt.  

Om du istället vill hyra bil kan du antingen välja att göra det redan i Sverige eller ta tåg eller buss den första sträckan för att sedan hämta upp din hyrbil i exempelvis Tyskland eller Polen. Om hyrbil är valet för dig bör du boka en hyrbil i god tid i förväg för att kunna få den modell du känner dig mest bekväm med att köra och även få ett så bra pris som möjligt.  

Vad behöver du för att bila i Europa? 

Att bila genom Europa betyder inte att du endast kan ta din bil tankad och körklar, du behöver se till att du har både resehandlingar och bilens försäkringsbrev nära till hands, då du kan komma att behöva visa upp det för tullen. Du kommer även självklart behöva ha med ditt körkort, pass, registreringsbevis, grönt kort och nödutrustning.  

Om du vill kunna hitta lättare på gator och vägar är det bra om du investerar i en kvalitativ GPS för att göra din bilresa smidigare. Då ni kan komma att åka längre sträckor utan att stanna är det klokt att ni har med er gott om dryck och snacks för att mätta er under körningen, samt kontanter då ni kan hamna i ett område som inte tar kort. 

Hur långt ska ni köra dagligen? 

Att ha en ungefärlig plan hur långt ni ska åka och köra varje dag gör att ni lättare kan förutse och bestämma vart ni ska stanna upp och vart ni vill boka ert boende på vägen. Om ni börjar er resa längre norrut i Sverige behöver ni räkna med dessa timmar och mil tills dess att ni kommer över till Danmark och färjan över till Tyskland om ni väljer den vägen.

Förboka alla färjebiljetter och hotell för övernattning under de första dygnen för att kunna vara säker på att ni har någonstans att övernatta. 

Väl i Tyskland kommer det gå betydligt snabbare att komma fram om ni väljer att köra på Autobahn och heller inte stannar upp för många gånger på vägen. Om ni väljer hårt trafikerade områden är det en god idé att ni planerar att köra igenom dessa när det är mindre trafik för att slippa köer, som vardagar och mitt på dagen för att undvika rusningstrafik. 

Vilka vägar bör du ta? 

Vilka vägar ni bör ta beror självklart på vilka områden, länder och städer ni vill besöka. Bestäm gärna en ungefärlig rutt på förhand så ni har en plan att följa under resans gång. Om ni exempelvis ska ta er över till Italien går det snabbast på motorvägar, fastän det ser ut på kartan att bli en omväg. Det finns två stora motorvägar ni kan välja mellan som går mellan Salzburg och Villach i Österrike eller över Brennerpasset. 

För många är det dock själva bilresan och det man ser på vägen som gör bilsemestern minnesvärd, och då är det synd om man missar de lite längre landsvägarna genom Alperna, med hisnande natur och vackra bergstoppar. Oavsett vilka vägar ni väljer att ta på en roadtrip genom Europa finns det otroligt mycket att se och upptäcka på vägen! 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*