Besök mångfaldens Turkiet

Turkiet är verkligen ett land med kontraster och mångkulturella inslag då man både kan uppleva den romerska tiden, antikens Grekland och den moderna tidens islam. Lägg till det faktum att Turkiet är ett eurasiskt land som ligger både i Europa och Asien. I Istanbul kan man se detta som en sevärdhet i form av Bhosporen-bron som skiljer de båda världsdelarna åt. På ena sidan är man i Europa och på den andra i Asien. Landet kan även stoltsera med att ha Medelhavet på den södra sidan där turisterna flockas på somrarna, Egeiska Havet i väster samt Svarta havet vid de norra delarna. Dessutom har man Marmarasjön som är en mindre inbuktad del av Medelhavet som Bhosporen-bron går över.

Kända turistmål i Turkiet

Förutom den vackra staden Istanbul, är en soltripp till Anatolien och halvön Bodrum en vanlig destination för soldyrkare. Här kan man besöka flera orter och byar med otrolig charm och häftigt nattliv. Staden Bodrum som är den största, hör till semesterparadiset nummer 1 och förutom den har man Antalya, Alanya och Side mittemellan. Här finns det mängder av gamla monument som daterar ända tillbaka till antikens Grekland och man behöver inte åka till Aten för att se tempel som tillägnats Apollon och Afrodite. Man kan även uppsöka en rad naturreservat som exempelvis Pamukkale med sina naturligt vita kalkstensbassänger där Kleopatra en gång svalkade sig. På denna magiska halvö har man ett stenkast till Grekland och kan alltså samtidigt upptäcka några av dess öar genom att båtluffa runt här.

Det har också blivit alltmer populärt att resa till Istanbul med dess ståtliga moskéer och minareter varvat med fotbollshysterin och nattlivet. Visserligen har Turkiet stått inför ett flertal politiska konflikter i och med PKK, men detta verkar inte hindra turister från att flyga hit. Istanbul är perfekt för en weekend-resa då man kan komma hit och fynda på Stora Basaren eller åka ut till Prinsöarna i Marmarasjön, med sina lekfulla villor av trä och de doftande pinjeskogarna. Staden har en välfungerande kollektivtrafik med både tunnelbana, spårvagnar och bussar. Även huvudstaden Ankara har en hel del att erbjuda.

Boende i Turkiet

Beroende på var man bor i Turkiet, kan priserna variera. Dock är det ofta lätt på att få tag i ett billigt boende till god standard men under högsäsong kan man få betala lite mer.

Kom till Turkiet

I Turkiet betalar man med turkisk lira men de tar gärna emot euro vart man än går. Priserna är i regel lägre än hemma och är man en baddare på att pruta, är Turkiet ett bra resmål.
Att ta sig till Turkiet är inte svårt. Antingen kan man åka reguljärt med SAS direkt från Stockholm till Istanbul men även charterbolagen tar resenärer till badorterna. Det går även non-stop flyg från både Norrköping och Göteborg, både reguljärt med Turkish Airlines och med charterbolag och skulle man befinna sig på en annan ort i Sverige, kan man behöva göra ett stoppbsom visserligen inte tar så lång tid.

Att tänka på

Man behöver inget visum när man reser in i Turkiet, utan kan vistas där 3 månader på ett giltigt pass. Det är viktigt att vara försiktig när man fotograferar på allmänna platser då detta kan vara förbjudet, särskilt vid militära inrättningar. Man ska också klä sig korrekt när man går in i kyrkor och moskéer och undvika att resa mot gränsen till Syrien. Man bör alltid läsa på om säkerhetsläget på orten man ska resa till, innan man åker.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*