Besök härliga Portugal

Portugal har under många år varit en populär destination för semestrande européer och då särskilt britter. På många sätt har dock Portugal hamnat lite i skuggan av sitt grannland Spanien. Det är väldigt orättvist eftersom landet har så mycket att erbjuda, samtidigt som man kan njuta av ett skönt sommarklimat. Eftersom Portugal har sin kust mot Atlanten och inte mot Medelhavet, blir det här oftast inte lika hett (åtminstone om man håller sig längs kusten) som är fallet i Spanien, Italien med flera länder. Med andra ord är Portugal ett skönt resmål om somrarna och är faktiskt även riktigt behagligt om vintern. Atlanten ger en skön bris vid kusterna och fungerar härligt svalkande en varm sommardag.

Många upplever också portugiserna som ett mycket trevligt och hjälpsamt folk, som verkligen har sol i sinnet. Barnfamiljer märker av den barnvänlighet som finns i landet; att ta med småbarn ut på en restaurang ses här inte som störande utan istället något mycket naturligt. Att resa hit med barn är därför inga som helst problem, det kan faktiskt till och med vara det ideala resmålet för barnfamiljen.

Som många länder är Portugal indelat i olika regioner. Det finns mycket att upptäcka i hela landet och här gäller förstås eget tycke och smak när det handlar om exakt vad det är man vill se och göra. Söker man mångsidighet ska man inte missa huvudstaden Lissabon. Staden har runt 1 miljon invånare och bjuder på det mesta inom kultur, nöjen, restauranger och shopping. Trots att staden är stor är tempot lugnt. Sällan ser man någon springa i rulltrapporna ner till tunnelbanan eller på stan. Detta är med andra ord en riktigt behaglig stad att vistas i. Dock ska man vara beredd på att Lissabon är mycket kuperat; här gäller det att ha sköna skor om man ska orka traska omkring hela dagarna. Skönt är annars att bryta av promenerandet med en busstur eller kanske en tur med spårvagnen upp till slottet som tornar upp sig över staden.
Reser man med barn är ett besök på Zoo samt det stora akvariet mycket populärt; detta kommer barnen att prata om både länge och väl.

Ett par timmar norr om Lissabon hittar man landets till storleken andra stad: Porto (eller Oporto som staden heter på portugisiska). Den är precis som huvudstaden en kuperad ort, med branta backar och hisnande dalar ned mot floden som går genom staden. Porto är antagligen mest känd för portvinet som produceras av ett flertal aktörer i trakten. Här kan man gå på portvinsprovningar, något som är mycket populärt.

Allra längst söderut hittar man Algarvekusten som i många år tilltalat den som njuter av sol och bad. Här finns en mängd olika resorts och hotell, både i små städer och mindre fiskebyar. Det är inte för att uppleva storstadsliv man åker till Algarve; här handlar det om livsnjutning på ett lugnare sätt. Dock behöver man inte enbart ägna sig åt sol och bad. Det finns många mysiga små orter att besöka längs kusten som alla har sin egen speciella charm.