Besök Arenal d´en Castell

I de norra delarna av Menorca i regionen Es Mercadal, finns en gullig liten stad för turister som heter Arenal d’en Castell. Det är en ort som har ett större antal semesterbostäder och villor men också ett mindre antal hotell för resenärer från långväga destinationer. Den lilla staden har en lång sandstrand i mitten och är byggd runt denna. Inne bland bebyggelsen finns fyra mataffärer, några souvenirbutiker samt ett flertal restauranger och barer som faktiskt slår ett slag för nattlivet. Här kan man ta sig en drink i den australiska baren, den irländska puben eller på Japi´s.

Den östra och den västra delen av stranden

Arenal d’en Castell har två delar – den mer kommersiella och hotellrika delen i väst som ligger på en klippa, och den östra delen som är tillägnad alla privata villor och bostäder. På den östra halvan har man öppnat flera snackbarer och glasstånd och vill man blicka ut över solnedgången när kvällen närmar sig, kan man med fördel sätta sig här och ta en drink och prata med folk. Vid den västra halvan ligger det ett flertal lunchställen och restauranger, som på kvällarna under högsäsong även erbjuder livemusik eller lekar för barn. Här finns också badvakter och toaletter.
Oavsett från vilken sida man tittar ut över stranden eller havet, så möts man av en spektakulär vy. Arenal d’en Castell Beach har vunnit en blå europeisk flagga som symboliserar den höga standarden.

Att göra i Arenal d’en Castell

Denna lilla ort erbjuder en rad bekvämligheter och aktiviteter för stora och små. Inne bland hotellen ligger flera butiker och affärer samt några restauranger som både serverar brittisk mat och italiensk mat jämsides med några traditionella spanska rätter. Man kan också möta kvällen genom att ta en öl på ortens pubar och barer som håller öppet till sent. Dock finns ingen nattklubb så vill man dansa till långt in på småtimmarna, kan man bege sig till Cuitadella eller Mahón. Vid infarten till Arenal d’en Castell, ligger också det kommersiella Coves Noves som erbjuder turister några barer och underhållning till sent på natten. Blir man uttråkad av de vanliga restaurangerna, kan man istället gå hit för lite omväxling då man också har ett mindre utbud här.
Förutom dessa tips så finns den närliggande fiskebyn Na Macaret, som serverar lokal mat på sina två restauranger och hit kan man gå eller åka minitåg om man vill vara bland spanjorerna själva.
Skulle man mot all förmodan ha oturen att bli sjuk, kan man antingen titta in på Arenal d’en Castells apotek eller uppsöka läkare på den lilla vårdcentralen i mitten av byn.

I Arenal d’en Castell börjar vandringslederna

På Menorca finns en ca 186 km lång vandringssträcka som grenar ut sig till 20 leder totalt. Det intressanta med Arenal d’en Castell är att dessa leder faktiskt har sin början här. Man kallar detta ”nätverk” för GR 223 och många oupptäckta stränder, badvikar och laguner ligger utmed detta långa nätverk. Från början skapades Cami de Cavalls som hela sträckan heter, som en länk mellan de olika vakttornen och fästningarna på ön. Ofta red man på menorquiner-hästarna som idag visas upp på fiestorna och dessa hästar är en symbol för ön.
Men numera utgör dessa vägar en slags utflyktsled där folk kan titta på naturen och samtidigt få lite motion. I Cami de Cavalls kan man både rida, cykla och trekka och ta sig från den ena orten till den andra utan några som helst problem.