Berömda sevärdheter i Molivos

Medeltidsbyn Molivos, eller Mithymna som den egentligen kallas, är en välbesökt plats på den grekiska ön Lesbos. Hela byn andas historia och romantik och följer strikta regler om hur husen och arkitekturen ska bevaras. Denna lilla sagoby är en sevärdhet på det stora hela och bara genom att följa gränderna upp till borgen, gör att tankarna onekligen förs till Mont St. Michel eller någon medeltida bergsby i Italien. Hela staden är byggd på höjden runt ett berg och överst har man den stora fästningen som var till för att speja på inkräktare från havet.

Gattelusi-borgen

Högst upp på toppen I Molivos, ligger borgen eller fästningen Gattelusi. Här hålls varje sommar ett flertal konserter som man kan gå på. Borgen är uppförd på 1300-talet och idag är det mest ruiner kvar där man kan promenera runt och njuta av utsikten. På toppen finns även ett fåtal restauranger att sätta sig ned och vila på, då man förmodligen kommer att känna av benen när man äntligen har tagit sig upp. Borgen stänger kl. 16 så var ute i god tid.

The Ottoman Baths

Det är inte bara i Turkiet som det finns hamams att rengöra sig på. Även Grekland och Lesbos har tagit del av denna tradition, vilket inte är konstigt eftersom de härstammar från samma folk med samma traditioner. I Molivos har man bevarat en gammal hamam som idag heter Ottoman Baths på engelska. Denna hamam som användes ända till 1961, står ut på grund av sin stilfulla inredning och storlek. Idag är denna gamla charmiga byggnad ett museum som är väl värt ett besök.

Hamnen i Molivos

Molivos hamn är mycket stämningsfull och är en perfekt avslutning på kvällen då man ser solnedgången och kan sätta sig på de många restaurangerna eller kaféerna där. Den som enbart är nyfiken på fina båtar eller vill spana på folk bör också ta sig ned till hamnen. Här samlas folk av alla de slag för att umgås, äta och diskutera. Hamnen har också ett utbud av hotell som gör att de flesta av stadens besökare befinner sig här. Denna hamn är en av Lesbos mest fotograferade sevärdheter, eftersom den både är ståtlig och charmig på samma gång. Har man tänkt att äta här rekommenderas att välja hamnens mest serverade måltid Meze som är en grekisk variant av tapas.

Shoppinggatan

Den pittoreska shoppinggatan i Molivos är utsedd till världens 5:e vackraste gata. och charmen är verkligen helt fantastisk. Denna kullerstensväg är i stort sett helt fri från solljus då träden ovanför ger skugga utmed hela vägen. Under våren blommar blåregnet på träden och färgar alla nyanser lila, vilket är en fröjd för ögat. Det känns som om man går i en fantasilabyrint och utmed vägen stöter man på både hänförande valv och gränder.

  • Ett tips när man besöker kyrkor och kapell är att vara uppmärksam på att vissa platser inte får överträdas eller öppnas. Om man är man måste kyrkan stängas i 40 dagar och om man är kvinna ska vanligtvis kyrkan brännas ned. På grund av att turister ofta inte vet om detta så har man anpassat sig lite och istället för att bränna ned kyrkan, så bötfälls vederbörande som gjort överträdelsen. Man ska därför se till att titta vad som gäller innan man öppnar en dörr i Molivos.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*