Reseguide Berlin

Berlin

Berlin ligger i norra Tyskland och är Tysklands huvudstad och en av de mest folkrika städerna i Europa. Staden, som också är huvudstad i delstaten Berlin, har med sina 12 stadsdelar blivit ett politiskt och kulturellt centrum i Europa.

Den är en av världens grönaste städer och har ett pulserande nattliv, otaliga museer och en djupt rotad historia. Berlin besöks av hundratusentals turister varje år.

Allmän information om Berlin

Land: Tyskland
Region: Brandenburg: Region: Tyskland
Område: Storstad: 891.7 km2
Språk: Språk: Tyska
Medeltemperatur: 9 °C
Klimat: Havsklimat
Vegetation: Skog
Skillnaden mellan GMT: UTC+1
Telefonnummer: +030
Valuta: Euro
Typ av uttag: Typ F

Hur tar man sig till Berlin?

Som ett billigare och snabbare sätt att ta sig till Berlin är med flyg. Berlin har två flygplatser, Tegel och Brandenburgs flygplats. Båda dessa flygplatser är tillgängliga med Berlins välutvecklade kollektivtrafik.

Transport från Berlin Brandenburg Airport till stadens centrum

Berlin Brandenburg Airport ligger cirka 28 km från Berlins centrum. Tack vare stadens utvecklade kollektivtrafiknät är det möjligt att ta sig till stadens centrum från flygplatsen på kort tid och till överkomliga priser.

Det är främst järnvägssystem som används i Berlin. För transport från flygplatsen till stadens centrum kan du välja tåglinjerna S9 och S45 S-Bahn, som avgår från flygplatsterminalerna 1- 2 var 20:e minut. Resan till stadens centrum med S-Bahn-tåglinjerna tar cirka 30 minuter. När du väljer S-Bahn-tåg med olika hållplatser kan du använda S9 för att ta dig till Berlins centrum och S45 för att ta dig till de södra delarna av staden.

Det andra alternativet för att nå stadens centrum från Brandenburgs flygplats är Airport Express-tåglinjerna och regionaltågen. Airport Express- och regionaltåg går fyra gånger i timmen mellan Berlins centralstation och stationen ”Flughafen BER – Terminal 1-2”. Dessutom kan du ta dig till stadens centrum med expressbussar och allmänna bussar. Bussar som avgår från terminal 5 erbjuder service på 5 olika linjer: 163, 171, X7, N7, N60. Linjerna N7 och N60 är nattbussar. Å andra sidan trafikerar expressbussarna X7, X71 och Berlin Brandenburg Airport shuttle (BER1) sträckan mellan Brandenburg och Rudow. Det är inte möjligt att åka direkt till stadens centrum med buss. Men från de sista hållplatserna kan du ta dig till stadens centrum med hjälp av tunnelbanelinjerna U-Bahn eller S-Bahn.

Om du letar efter ett snabbare och bekvämare alternativ för att ta dig till Berlins centrum från Berlin Brandenburg Airport kan du överväga att ta en taxi. Taxistationer finns vid utgången till terminal A på Berlin Brandenburgs flygplats. Med taxi kan du ta dig till stadens centrum på cirka 25-30 minuter, beroende på trafiktätheten.

Du kan också hyra den bil du vill med Pegasus Airlines biluthyrningstjänst före din resa och nå Berlins centrum snabbare och bekvämare.

Kollektivtrafik i Berlin

Berlin är en välutvecklad stad och har många alternativ för att navigera runt i staden. Järnvägsnätet täcker större delen av staden. Det finns även spårvagnar, bussar och färjor i hela Berlin. Cyklar är också populära, vilket är särskilt trevligt för turister som vill utforska staden i långsam takt och njuta av gatorna. Du kan också köpa ett Berlinpass för att använda all kollektivtrafik till ett rabatterat pris. Det finns flera olika typer av pass och paket, även vissa av dem erbjuder gratis eller rabatterad entré till populära turistattraktioner och turer och vissa inkluderar även rabatter på restauranger. Du kan köpa ditt pass online.

Bästa tiden att besöka Berlin

Du kan åka till Berlin under vilken årstid som helst, men eftersom det är en nordeuropeisk stad kan vädret vara instabilt. Vintern är ganska kall och det brukar snöa fram till slutet av mars. Sommarmånaderna är svala och ibland regniga. Den mesta nederbörden inträffar i juli och augusti. Även om du besöker staden på sommaren bör du vara beredd på plötsliga temperaturväxlingar, kalla vindar och regn.

Platser att besöka i Berlin

Berlin är en mycket livlig stad med många sevärdheter, restauranger, museer och konst. Du bör definitivt besöka de historiska landmärkena samt museerna i denna vackra stad.

Brandenburger Tor

Brandenburg Tor, en av Berlins viktigaste symboler, byggdes mellan 1788 och 1791. Denna spektakulära port, som byggdes på begäran av kung Friedrich Willhelm III av Preussen, inspirerades av ingången till Akropolis i Aten.

Riksdagshuset

Byggnaden, känd som den tyska parlamentsbyggnaden, är ett fint exempel på högrenässans och klassicism. Reichstag byggdes 1894 av arkitekten Paul Wallot. Ett mycket unikt inslag i denna historiska byggnad är dess glaskupol. Om du vill se denna kupol måste du boka en rundtur i förväg. Annars kanske du inte får se den vackra utsikten som denna byggnad erbjuder, eftersom det blir väldigt trångt på platsen.

Museiön

Denna ö, en av Tysklands mest besökta platser, är en turistattraktion med fem olika museer. Bode Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Altes Museum och Pergamonmuseum välkomnar dig på Museumsön. Förutom många historiska monument som tillhör forntiden kan man se verk av islamisk konst, romerska och grekiska verk inom detta museikomplex.

Berliner Dom

Byggnaden byggdes på 1700-talet och är ett exempel på barockstilen. Berliner Dom revs 1894 av Willhelm II och återuppbyggdes i nybarock stil. Byggnaden har ständigt restaurerats under historiens gång.

Vad ska man äta i Berlin?

Du kan hitta nästan alla världsköket i Berlin. Det tyska köket å andra sidan är mycket speciellt, det finns många gatuförsäljare såväl som restauranger som du kan prova för att smaka på de lokala smakerna i staden.

Currywurst är en av de saker som är unika för Berlin. Det är i princip en kryddig korv med ketchup. På Berlins gator kan du se många bufféer som säljer Currywurst.

Om du vill prova det bästa kan du stanna till på Curry 36, Konnopkens Imbiss eller Curry Mitte, de mest populära Currywurstbutikerna i staden.

Shopping i Berlin

Kurfürstandamm, även kallad Ku’damm av berlinarna, är en av Berlins mest trafikerade avenyer. Här hittar du många butiker som Urban Outfitters, Forever 21 och Zara. Det är ett utmärkt ställe för fönstershopping. KaDeWe är ett varuhus för lyxsökare. Du kan hitta butiker som Chanel, Balmain och Zegna här eller så kan du ta dig upp på översta våningen och njuta av gourmetmat.

Du bör definitivt köpa lite tysk mat när du besöker Berlin, som blutwurst. Andra souvenirer som är unika för Berlin kan vara små fragment från Berlinmuren som du kan hitta i vissa butiker, eller speciella gummibjörnar.

Nattliv i Berlin

Berlin har ett vilt nattliv. Du kan hitta en bar, pub eller klubb nästan överallt i staden. Du bör kolla in Berghain om du är intresserad av udda upplevelser. Den här klubben ligger i ett gammalt elverk och är mycket populär bland lokalbefolkningen. Staden erbjuder ett stort utbud av upplevelser, särskilt i centrum.

Viktiga telefonnummer att känna till

Landskod: 030

Schönefelds flygplats: +49 180 500 01 86

Polis: 110

Ambulans: 112

Polisens hotline i Berlin: +49 30 4664 4664