Belize

Om du vill besöka ett lite annorlunda land i Karibien än de vanliga resmålen, så är en tripp till det äventyrliga Belize ett utmärkt val. Här känns det nästan som om du har hamnat i en mix av Jamaica, Costa Rica och mayakulturen som hela tiden är synlig. Regnskogar, djurlivet, friluftsliv och avkoppling kännetecknar Belize som passar lika bra till den orädde äventyraren som till den ro-törstiga semesterfiraren som vill avnjuta en drink eller två vid strandkanten.

Dykning i världsklass

Är det någonstans på jorden där du kan uppleva toppklassig dykning, så är det i Belize. Landet har ett flertal öar som är centrum för proffsdykare och noviser som vill snegla på vad som gömmer sig under ytan. Även vid kustremsorna är dykning en populär vattensport. Två öar som satts på kartan är Caye Caulker och Ambergris Caye. Den sistnämnda har blivit världsberömd sedan 80-talet på grund av Madonnas låt ”La Isla Bonita” där hon hämtade inspirationen.

Där kan du dyka längs med milslånga korallrev och platsen The Blue Hole är förmodligen Belizes mest kända tillhåll för dykare. Skönheten måste helt enkelt upplevas på plats. På ön ligger staden San Pedro, vilken också nämns i sången. Den är full av nattklubbar, genuina restauranger och småbutiker där du kan fynda och begeistras. Dock är detta en lite dyrare ort, då många amerikaner semestrar här.

Boosta din kondition och stilla din nyfikenhet tack vare Belizes friluftsliv

Är det djur du är nyfiken på så ska du skaffa den bästa kameran och ge dig ut på upptäcktsfärd i djungeln och uppe i bergen. De många fågelarterna i Belize är perfekta för fågelskådning och har du tur (eller otur beroende på hur man ser det) kan du samtidigt skymta den ståtliga, svarta jaguaren.

Vandring, cykling och utflykter kombineras för det mesta med besök i grottor, vars innanmäte är fullt av stalaktiter och stalagmiter. Vandra vidare genom djungeln och du hamnar till slut vid Mopanfloden och Xunantunich – mayakulturens mindre högborg om man jämför med Tikal i Guatemala.

Belize City och Belmopan

Belize har två stora städer, den ena heter Belmopan och räknas som landets huvudstad. Dock är den största staden Belize City och ligger vid kusten. Där finns det utmärkta förbindelser till de karibiska öarna samt andra närliggande länder. I mångt och mycket är Belize City dock en industristad.

Belmopan ligger i inlandet och har blivit huvudstad på grund av att Belize City i princip ödelades på 60-talet genom en orkan. Det administrativa flyttades då till Belmopan. Numera är Belmopan en välbesökt stad med folkvimmel, mysiga kaféer och en gästfrihet utan dess like. Kommer du hit lär du garanterat skaffa dig nya vänner.

Ta dig runt i Belize

I Belize är kommunikationerna bra. De flesta tar bussarna som trafikerar städer och landsbygd men det går även inrikesflyg och båt samt taxi på de större orterna. Tågnätet är i stort sett obefintligt. Belize City är navet för båttrafik, vilket gör att du både kan ta dig till andra länder och olika öar samt upptäcka kusten till havs.