Bed and breakfast

Att bo på ett Bed and Breakfast på semestern är ett allt mer populärt alternativ. Bed and Breakfast är oftast en mindre anläggning, till exempel i ett större bostadshus eller gästhus, där ägaren inrett några extra sovrum och erbjuder övernattning och frukost i det egna köket. Verksamheten har ofta mellan 4-11 rum, och 6 rum är det vanligaste.
Ett bed and breakfast är en verksamhet där ägaren fått sätta sin personliga prägel på inte bara inredningen, utan på hela känslan som erbjuds för den övernattande gästen. Kanske bjuds det på ett glas vin på eftermiddagen, eller en guidad tur i omgivningarna? En god hemlagad frukost är standard på ett B&B, och även om det inte har samma utbud som hotellfrukostens stora buffé, så föredrar många ändå den hemlagade mindre varianten som förberetts med kärlek av en passionerad ägare. Nackdelen är då att utbudet är mindre, och har man otur serveras något som inte passar en i smaken, fast de allra flesta B&B ägare är så pass måna om sina gäster att dom kan anpassa sig efter gästernas önskemål.

En annan fördel med Bed and Breakfast är att priset är ofta mer överkomligt än det på hotell. Och saker som parkering, Wi-Fi och personlig service är garanterat bättre. Eftersom att verksamheten är liten så får man ofta otroligt bra personlig service och blir väl omhändertagen, till skillnad från ett stort hotell där man bara blir en i mängden. Ett Bed and Breakfast är ofta privatägt eller ett familjeföretag, och man gynnar på så sätt den lokala ekonomin genom att välja B&B över en stor hotellkoncern. Att bo på ett B&B ger dig också möjligheten att bo som en del av lokalbefolkningen, vilken kan vara extra roligt när man semestrar utomlands. Däremot kan man inte räkna med att ett Bed and Breakfast har samma faciliteter som ett hotell har. Vill man ha pool, gym och spaanläggning till exempel är hotell ett bättre alternativ.

Bed and Breakfast kommer från början ifrån Storbritannien, och har spridit sig runt om i världen i och med den ökade turismen. Många öppnar ett eget B&B vid sidan av annat arbete, och många B&B’s är endast öppna några månader om året. Det öppnas ständigt nya Bed and Breakfast runt om i landet och de varierar alla i standard och pris. I dag finns ett hundratal B&Bs utspritt i hela Sverige, från Norrbotten till Skåne.

Från början förknippades Bed and Breakfast med äldre damer och herrar på den brittiska landsbygden, och visst finns det många B&B där, men den stereotypen har fått flytta på sig sedan det blivit mer och mer populärt att sätta sin personliga prägel på verksamheten. Både i Sverige och utomlands kan man hitta Bed and Breakfasts med olika teman och speciella inredningar. Något som ofta karaktäriserar B&B är individuellt inredda rum. Bor man på hotell eller vandrarhem så ser rummen oftast likadana ut i hela hotellet/vandrarhemmet, men på Bed and Breakfast kan man ofta hitta unikt inredda rum där ägaren lagt ner hjärta och själ i att dekorera och göra fint. Man kan tillexempel få bo i en tågvagn, i ett indiantält, en träkoja eller varför inte i en ubåt? Det är bara fantasin som sätter gränser.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*