Bästa sevärdheterna i Kiev, Ukraina

Bästa sevärdheterna i Kiev

Bästa sevärdheterna i Kiev – Kiev är en skattkammare av gammal ukrainsk kultur, med 950 kyrkor, katedraler och monument i staden. Kom till Ukrainas huvudstad för att utforska toppattraktioner som Sankt Andreas-kyrkan, MM Hryshko National Botanical Garden, Mariyinsky-palatset och Kiev-Pechersk Lavra, med sina underjordiska katakomber.

Sankt Sofia-katedralen

Klättra upp till toppen av klocktornet i Kyivs äldsta stående kyrka för en svepande 360-graders utsikt över huvudstaden. Sankt Sophia-katedralen byggdes i början av 1000-talet för att fira Jaroslav den vises seger när han skyddade staden från stamtjuvar. Idag har katedralen genomgått minimala ombyggnader och är upptagen på Unescos världsarvslista för sin storslagna bysantinska arkitektur. Föreställ dig en kritvit byggnad som toppas av gröna och gyllene kupoler och som är dekorerad med genomarbetade mosaiker och förgyllda fresker inuti.

Mystetskyi Arsenal

Om du är ute efter en konstfix ska du bege dig till Mystetskyi Arsenal, Kyivs nationella konst- och kulturcenter. Komplexet är ett av de största i staden och erbjuder en blandning av konstutställningar, teaterföreställningar, festivaler och konserter. Centret var en gång en militärfabrik och främjar nu ukrainsk kultur, med nya föreställningar varje månad. Planera ditt besök så att det sammanfaller med evenemang som ukrainska modeveckan, den årliga bokmässan eller någon av Mystetskyis samtidskonstutställningar.

Sankt Andreas kyrka

Sankt Andreas kyrka är byggd på en kulle och har utsikt över stadsdelen Podil och den glittrande floden Dnepr. Kyrkan är en av Kiev stads mest majestätiska barockbyggnader, älskad för sin vit-blå exteriör som pryds av smaragdgröna kupoler och gyllene detaljer. Den berömda italienska arkitekten Bartolomeo Rastrelli ritade Saint Andrew’s i mitten av 1700-talet, och den har överlevt århundraden av konflikter och två blixtnedslag. Klättra uppför trapporna för att få utsikt från kyrkans bas, som nu är ett skyddat arkitektoniskt landmärke.

Michail Bulgakov-museet

Kom till detta lilla litterära museum för att lära dig mer om den berömda ryska författaren och läkaren Michail Bulgakov. Museet ligger i hans tidigare hem på den historiska Andreevsky Descent, där han bodde med sin familj från 1906 till 1919. Ta en guidad tur för att få en fascinerande inblick i hans liv, där du får se personliga föremål, bland annat läkarskrivbordet där han skrev böcker som Den vita vakten (1925). Bulgakov använde till och med huset, som nu är ett nationellt landmärke, i sin berömda roman.

Ukrainas nationella konstmuseum

Ukrainas nationella konstmuseum har anor från 1899 och är det äldsta museet i staden. Besök för att upptäcka nationella konstverk från Kyivan Rus-eran, då en federation av östslaviska stammar styrde mellan nionde och trettonde århundradet. Du hittar omkring 40 000 konstverk, inklusive målningar, skulpturer och en enastående samling religiösa ikoner och statyer. Museet kallas ibland för ”lejonmuseet” på grund av sina yttre skulpturer och ligger i en nyklassisk byggnad i Podil.

Kiev-Pechersk Lavra

Vandra genom en labyrint av kusliga katakomber i Kyiv-Pechersk Lavra. Unescos världsarv är ett praktiserande ortodoxt kloster som ligger ovanpå ett nätverk av grottor där mumifierade munkar har fått vila sedan 1000-talet. Komplexet sträcker sig över 28 hektar på kullarna ovanför Pechersk-distriktet och är översållat med kyrkor med gyllene toppar. Pilgrimer kommer från hela Ukraina för att besöka denna heliga plats, som har utnämnts till ett av landets sju underverk.

Mariyinsky-palatset

Detta utsmyckade palats är den officiella ceremoniella bostaden för Ukrainas president. Palatset byggdes 1744 i barockstil av arkitekten Bartolomeo Rastrelli och ligger granne med den lika imponerande Verkhovna Rada-byggnaden (parlamentet). Utforska det på en guidad tur, där du får se den skyhöga ceremonisalen. Här hålls också olika evenemang av nationell betydelse, till exempel politiska mottagningar, toppmöten och prisutdelningar samt möten med officiella delegater från hela världen.

MM Hryshko nationella botaniska trädgård

Njut av ett stycke lugn bland Kyivs stadsutbredning i MM Hryshko National Botanical Garden. Promenera runt i 120 hektar av tematrädgårdar med mer än 13 000 växtsorter. Trädgårdarna fungerar som en forskningsanläggning för Ukrainas nationella vetenskapsakademi och utgör en lugn plats med dolda utsiktsplatser. Kom i maj för att se syrenerna blomma, och besök treenighetsklostret St Jonas med sina fresker från 1800-talet. Kom förbi växthuskomplexet för att se tropiska blommor, kaktusar och palmer.

Sankt Mikaels kloster med gyllene kupoler

Detta ståtliga ortodoxa kloster är uppkallat efter Kiev skyddshelgon och dess klunga av glänsande gyllene kupoler. Den ursprungliga byggnaden uppfördes år 1108 men revs av Sovjet på 1930-talet. Tack och lov återfanns många av mosaikerna, och byggnaden har omsorgsfullt byggts upp igen för att spegla sin forna glans. Gå upp i klostrets klocktorn, som rymmer ett museum där du kan lära dig mer om Sankt Mikaels historia och njuta av utsikten över Kiev från sin stolpe på flodstranden.

Ukrainas nationalopera

Ta del av en föreställning på Ukrainas nationalopera, ett av de mest prestigefyllda balett- och operacentren i Europa, jämförbart med Moskvas Bolsjojteater. Det är en upplevelse i sig att kliva in i neorenaissancebyggnaden med sin renoverade skulpterade amfiteater, som ursprungligen öppnades 1901. Förutom baletter och operor anordnas även konserter. Du hittar Ukrainas nationalopera nära tunnelbanestationen Golden Gate.

Monumentet för fosterlandet

Kyivs imponerande moderlandsmonument i rostfritt stål tornar upp sig 102 meter över staden. Det är högre än Frihetsgudinnan och föreställer en kvinna som håller ett svärd och en sköld för att fira segern över Nazityskland och symbolisera det ukrainska folkets styrka. Monumentet ligger vid flodbanken och är en del av Nationalmuseet för Ukrainas historia under andra världskriget. Lägg märke till namnen på de soldater som kämpade under andra världskriget som är inristade i dess bas, och klättra sedan upp till utsiktsplattformen med skölden för 180 graders utsikt över horisonten.

Nationalmuseet för Ukrainas historia under andra världskriget

Lär dig mer om Ukrainas historia under andra världskriget i detta enorma museikomplex som ligger på kullarna i Pechersk vid floden Dnepr. Förutom det slående fosterlandsmonumentet har museet 18 olika gallerier som katalogiserar landets brinnande krigshistoria. Bläddra bland mer än 300 000 föremål, allt från officiella militära dokument och vapen till personliga fotografier och dagböcker som tillhörde soldater. Utanför kan du ströva runt i museets samling av sovjetiska jetplan, stridsvagnar och skulpturer från andra världskriget och det kalla krigets tid.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*