Bästa resesängen

Begreppet resesäng handlar om ihopfällbara, lätta sängar för mindre barn. Dessa sängar kan man enkelt fälla ihop och ta med sig i bilen när man ska resa bort. Oftast är dessa sängar tillverkade i väldigt lätt och luftigt material som nylon och/eller bomull där sidorna på sängen har nät så att man kan se barnet och barnet kan titta ut. Sidorna har oftast någon form av ram, beroende på modell, vilken kan bestå av tunna metallstänger.

Tänk dig sängen som en spjälsäng i modellen, med höga sidor så att barnet inte kan ramla ur sängen, men den är tillverkad i lätta material enligt förklaringen ovan.

Resesängar går att packa smidigt och ofta ingår en väska att stoppa ner alla delar i, ungefär som en större idrottsväska. Detta kan vara otroligt bra om du behöver resa med tåg eller buss. Då tar du bara väskan och bär, precis som med vilken väska som helst.

En resesäng väger givetvis lite grann men inte alls så mycket som en vanlig säng. Uppåt 10-15 kilo kan vara vanligt, men det finns även lättare sängar. Man bör läsa instruktionerna noga. Där står hur mycket tyngd sängen klarar av och därmed vet du om ditt barn väger inom gränsen för just den modellen.

Som de flesta vet, finns det en uppsjö av saker att köpa till barn. Branschen är lukrativ och allt är inte billigt. Därför bör du noga se över vilka olika typer av resesängar som finns innan du köper. Fundera först över hur ditt behov ser ut. Det finns billiga mycket enkla varianter, som kanske inte klarar så mycket påfrestning men ändå kan vara helt okej, till lite lyxigare varianter som tål mer men också väger mer.

De billigare alternativen är just bara en enkel säng och inget mer och dessa kan man köpa för ca 200 kronor medan de dyrare kan hamna runt 1000-lappen och kanske ännu mer. I dessa ingår för det första oftast en snyggare design, fler valmöjligheter vad gäller färg och en mängd olika tillbehör. Det kan handla om ett skötbord som man smidigt placerar över sängen när man behöver byta blöja, en bärväska, bygel, kanske en leksaksmobil som ska hänga över sängen och roa barnet, hjul att sätta på sängen om man behöver det o.s.v. Tillverkarna är påhittiga och möjligen behöver du inte alla de där prylarna, men det är kul och man vill gärna göra det allra bästa för sitt barn.

Ett tips är att låta barnet sova några nätter i sängen hemma innan man ska ut och resa första gången. Då ser du som förälder om sängen fungerar som den ska och barnet hinner vänja sig vid den nya sängen och känna trygghet. Det är inte ett speciellt roligt scenario om man åker bort, packar upp sängen och barnet skriker och inte alls vill vara i denna okända miljö. Då har man skapat ett problem som enkelt kunde ha undvikits om man bara tänkt efter före.

När ni rest färdigt och kommer hem, packas sängen enkelt undan i ett förråd till nästa gång man behöver en resesäng.