Bär det av till Lesbos

Lesbos är en bördig liten ö som tillhandahåller ca 11 miljoner olivträd. Här sker också 80 % av den grekiska tillverkningen av ouzo som är en aniskryddad spritdryck som man gärna dricker som aperitif. Namnet Lesbos kommer faktiskt från ordet lesbisk, då den berömda kvinnliga poeten Sapfo bodde här för ca 2500 år sedan. Dock var hon faktiskt bisexuell och tog livet av sig på 500-talet f.Kr. pga. en sjöman men ordet lesbisk kommer alltså från hennes förkärlek för kvinnor.
Idag är ön ett charterparadis och en mycket vacker ö och relativt stor också, med medeltidsbyn Molivos i norr, huvudstaden Mytilini eller Plomari nere i söder. Det är Greklands tredje största ö, efter Kreta och Euboia. Vill man ha mer grönska så ska man bege sig till den östra sidan medan den västra är torrare och lite mer vulkanisk. Glöm inte att se på den förstenade skogen som blev till på grund av ett vulkanutbrott för ca 20 miljoner år sedan. Skogen ligger mellan byarna Andissa och Sigri, ca 4 km från vägen.

Stränder

Runt Lesbos ligger det många fina stränder. Byarna Petra eller Anaxos har de vackraste och Skala Kallonis i Kallonibukten är fantastisk, den också. En positiv aspekt med Lesbos, är att man kan hitta alla typer av stränder för alla åldrar. Här finns långgrunda sandstränder jämsides med klapperstensstränder och ön har även några outforskade badvikar att dyka i. Stränderna är ofta långa och breda och erbjuder både uthyrning av solparasoll samt möjlighet till olika vattensporter.

Ouzofabrikerna

Drycken ouzo tillverkas flitigt på Lesbos och runt ön finns ca 17 fabriker där man kan gå in och provsmaka eller köpa med sig en flaska. Åtta av dessa fabriker ligger i Plomari i söder och vill man, så kan man få en guide som berättar om dryckens magiska krafter som grekerna tror att den har. Ouzu dricks inte enbart – den baddas också på myggbett eller på ställen där smärtlindring behövs.

Olivoljan

Förutom turism och ouzo samt fetaost och yoghurt, så finns ytterligare en sak som är speciell, det odlas nämligen en stor mängd oliver här. Detta gör att olivoljan på Lesbos är en av de bättre vid Medelhavet. Olivoljan står för ca 10 % av inkomsterna och oliverna skördas för hand varje år i november. Förr gjorde man även olivtvålar här men har nu flyttat den produktionen till Aten.

Möt lokalborna

På Lesbos säger man att det är lättare att komma i kontakt med lokalborna än vad det t.ex. är i Mykonos eller Aten. Många talar om den ekonomiska krisen men har ändå en självdistans och tar det med en smula humor. Ön har länge varit beroende av sin turism och i och med att den har gått ned har många fått det sämre. Detta diskuterar man gärna öppet med turisterna och oavsett vilket ämne man är intresserad av, så möter lokalinvånarna en gärna med öppna armar och ett nyfiket sinne.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*