Ayia Napa

De flesta känner till den populära semesterorten Ayia Napa på Cypern och resmålet är vida känt för sitt partyliv. Många förknippar kanske mestadels orten med ungdomar och vilda fester, men faktum är att Aiya Napa har en hel del att erbjuda alla olika sorters semesterfirare. Här finns något för såväl seniorer som juniorer samt barnfamiljer.

Partyutbudet i Aiya Napa är koncentrerat till ortens centrala delar där hjärtat utgörs av ett torg fullt av butiker, restauranger och nattklubbar. De lugnare delarna av semesterorten finner man väster om detta färgglada centrum där det också finns bekväma semesteranläggningar för turister som hellre kopplar av istället för att festa. Badorten Fig Tree Bay som ligger alldeles intill Aiya Napa är mycket uppskattad bland barnfamiljer. Aiya Thekla är en annan lugn och turistvänlig strand i närheten av ortens västra delar.

När det gäller fantastiska stränder kan Aiya Napa skryta med en av Europas allra vackraste. Den berömda turistmagneten Nissi Beach som består av 500 meter sandstrand som skyddas av en naturskön vik ligger här. Utbudet av badvänliga stränder är stort och strax utanför Aiya Napa finns till exempel även Konnos Beach och Makronissos Beach.

Om man älskar naturen kan man med fördel också besöka Kap Greco som ligger strax utanför staden med en av Cyperns höjdpunkter i fråga om skönhet. Det är en enorm klippa på en udde i havet som har blivit mycket omtyckt för sitt klara vatten. Tycker man om att snorkla eller dyka är detta naturreservat ett populärt utflyktsmål där man bland annat kan hoppa rakt ner i havet från de omgivande klipporna.

Mitt i Ayia Napas centrum ligger platsens kända kloster med sitt klostertorg i blickfånget. Klostret är från medeltiden och kyrkan sägs vara huggen ur den intilliggande klippan. Området är en populär plats för meditation och strax intill finns torg med både stånd och kaféer. Vidare har orten även en hel del fina promenadstråk och hamnen i Aiya Napa är ett välbesökt nav av små mysiga fiskrestauranger och pittoreska pubar. Resmålets utflyktsbåtar ligger också förtöjda och redo att ge sig ut på olika äventyr. Är man tillräckligt morgonpigg kan man få se hamnen i full kommers tidigt på morgonen då fiskebåtarna lägger till med dagens fångst.

Det finns också en rad olika sevärdheter att besöka i Ayia Napa med omnejd för de som vill göra annat än att solbada. Kunskap om Cyperns sjöfartshistoria kan man få på Thalassamuséet. Här finns statyer, målningar, skulpturer samt en berömd kopia av ett historiskt handelsskepp från 300-talet. En annan av Ayia Napas sevärdheter är bland annat Makronissos gravar som är en utgrävningsplats med 19 gravar och en mindre helgedom. Platsen är fridfull och bjuder på vackra vyer med det omgivande havet i bakgrunden.

Om man vill få en genuin inblick i det inhemska vardagslivet kan man ta en guidad tur till byn Paralimni som ligger närmast Aiya Napa. Här kan man fika på något av de många torgkaféerna och observera förbipasserande människor på vägen mot den vackra landsbygden. Hit kan man också ta sig för egen maskin med den lokala bussen.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*