Att boka sista minuten eller planlägga långt i förväg

Att boka sista minuten eller planlägga långt i förväg

Alla är vi olika, inte minst när det kommer till planering. Några skriver listor, gör tidsplaner och planlägger in i minsta detalj. Medan andra går med ’spontanitet’ som riktmärke och ’carpe diem’ som vägvisare. Det finns självklart både för- och nackdelar med dem båda och i själva verket är det nog många som är en blandning av de två. En persons tillgång till planering blir extra tydlig när det kommer till resande och man intar ofta olika roller i ett resesällskap. Antingen är man den som har koll på pass och boardingkort, samt har ett schema med reseaktiviteter – den så kallade ”reseledaren”. Eller så är man den som packade väskan en timme innan man skulle till flyget och som redan har frågat vart skulle vi nu igen? Båda karaktärer fyller en viktig funktion och det kan vara bra att ha en som skruvar upp tempot i kombination med en som är lite mer mañana-mañana. En viktig aspekt när det kommer till resande är ekonomin. Det kostar att resa, men priset kan minst sagt variera. Frågan är om det är bäst att gå efter planläggning eller spontanitet, utifrån ett ekonomiskt perspektiv?

Ekonomiskt betydande faktorer.

Det har länge varit allmänt känt att sista minuten resor är de mest prisvärda och att det är här man hittar riktiga guldkorn. Det gäller dock att man har i alla fall ett hum om det ungefärliga normalpriset. Annars riskerar man att felaktigt gå ut ifrån att det är ett kanonerbjudande. En sista minuten resa är som regel väldigt spontan och tiden till jämförande och planering är begränsad. När man bokar den här typen resa är det även viktigt att man har pengarna till att kunna finansiera resan på standby. Här har man nämligen inte tid till att spara upp till resan utan det ska man ha gjort redan i förväg i så fall.

Har man däremot en förkärlek för planläggning så väljer man mer sandsynligt att boka resan några månader i förväg. Därmed har man även mer tid på sig att kunna jämföra olika alternativ och spara upp till en resebudget. Det finns många olika online resejämförelsessajter för den som inte själv vill sitta och jämföra olika resmål. Här kan man även välja att försöka boka resan i mer opopulära perioder eller välja att flyga på t.ex. en tisdag i stället för på en lördag.

Att låna till semestern.

Oavsett om man bokar resan i förväg eller bokar en sista minuten så behöver man finansiering. Online finansiering är ett alternativ som fungerar som en hjälpande hand för privatekonomin. Kanske hittar man en billig weekendresa eller en solsemester på sista minuten, men behöver ett tillskott för att kunna boka med så kort varsel. I dessa tillfällen kan t.ex. ett sms lån utan uc vara lösningen för att snabbt få lite mer svängrum i budgeten. Ett mindre lånebelopp kan med andra ord vara det där lilla extra som behövs för att man ska få möjligheten att komma i väg.

Bokar man i stället resan långt innan resedatumet har man även mer tid till att kunna spara upp till resebufferten. Dock ska man som regel fortfarande betala själva resan (transportsätt och eventuellt också boende) på bokningstidpunkten. Det innebär att man kanske har gagn av att ansöka om online finansiering för att täcka delar av, eller hela, resekostnaden. Eller så har man betalat själva resan med sin uppbesparing och inser, när man närmar sig avgång, att man faktiskt behöver lite fler fickpengar.

Viktigt att poängtera är att lån av pengar kommer med några förpliktelser och det är något man noga ska överväga. Att låna pengar kostar pengar och det är viktigt att man har det i bakhuvudet redan innan man skickar in en ansökan. Privatekonomin ska hålla till att klara av återbetalningen av den totala lånekostnaden, härunder räntor, eventuella tillkommande avgifter mm. Man ska därför inte låna mer än vad man behöver och man bör även välja en realistisk återbetalningstid (ju längre desto dyrare). För att få tag på det mest passande alternativet kan man med fördel använda online jämförelsetjänster för lån. Moneezy är en kostnadsfri lånejämförelsestjänst online som jämför lån hos några av de främsta kreditgivarna på den svenska marknaden.  Att resa är att leva. ”Att resa är att leva”, det kända citatet från H.C Andersen som verkligen sätter ord på glädjen och det fantastiska utbytet man får genom att resa. Det är något man bör sätta pris på, oavsett om det är drömresan man bokar månader i förväg eller sista minuten resan man bokade i lunchpausen.