Antalya

Den turkiska hamnstaden Antalya, som ligger i provinsen med samma namn, är en riktig pärla för solälskande turister som samtidigt vill upptäcka de antika anorna som staden har att erbjuda.
Antalya ligger vackert belägen i Mindre Asien, i den östra delen av Medelhavet, omgiven av Taurusbergen som till större delen består av kalksten och grottliknande gömmor.

En liten historielektion för den nyfikne

Antalya är en gammal stad som anlades redan 150 f.Kr. Strax därpå blev staden påhälsad av romarna som gjorde Antalya till sin stad. När romarriket sedan delades på 300-talet, kom Antalya att bli en mycket viktig handelsstad i det bysantinska riket. Under tidig medeltid, närmare bestämt på 1000-talet, erövrade ett turkiskt folkslag (seldjukerna) en stor del av Anatolien där Antalya ingår, och detta bidrog till stadens provisoriska isolering under en rad strider.
När seldjukernas styre föll sönder några hundra år senare, hamnade Antalya under cypriotiskt styre men på 1400-talet blev staden osmansk och låg under det osmanska riket under hela 500 år.
Efter första världskriget hamnade istället både Antalya och en större del av Anatolien under ett italienskt styre som senare kom att förändras när den turkiska republiken utropades 1923.

Historiska sevärdheter

Det är svårt att besöka Antalya utan att ta del av den fantastiska historien som staden vilar på. Här kan man se den fascinerade Karain-grottan som ligger 27 km nordväst om staden. Där finns det många förhistoriska skatter i form av efterlämningar från både Homo Sapiens och Neanderthalare.
5 mil öster om staden kan man se en antik stad, vid namn Aspendos, där man kan beskåda ruiner efter romarriket och stadens historia går ända tillbaka till hettiternas tidsera. Den romerska teatern är väl bevarad och används faktiskt fortfarande.

Antalya är muslimskt som resten av Turkiet och här finns ett flertal vackra moskéer att beundra. Den mest kända heter Yivli minare och betraktas som den äldsta och ursprungliga moskén, som också har kallats Alaaddin-moskén.

På upptäcktsfärd i staden

Genom att bara strosa omkring i Antalya, kommer man automatiskt att hamna på små, vackra och undangömda platser där äkta turkiska mattor varvas med genuina butiker och smala gränder. Och vem kan motstå det turkiska godiset som har blivit känt i hela världen? I Antalya kan man kombinera bad och sol med shopping och explosioner för smaklökarna, samtidigt som man tar del av arkitekturen och den intressanta kulturen.
Det är inte konstigt att Antalya är en av världens mest populära städer för turister.

Klimatet

För de som kräver garanterad solsemester, är Antalya ett säkert kort. Här beräknas det vara minst 300 soldagar om året, med varma och torra somrar och korta men regniga vintrar. Det är alltså ett typiskt medelhavsklimat som de flesta sommarturister eftersöker.

Risk för jordbävningar

Turkiet har fallit offer för ett flertal jordbävningar genom åren, eftersom landet ligger på den anatoliska kontinentalplattan. De västligaste samt de östra delarna av Turkiet är således ett större riskområde än Antalya, men trots den informationen, har staden fått erfara ett antal jordskalv som ändå förstört vi

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*