Upplev Amasya i Turkiet

Upplev Amasya i Turkiet

Amasya ligger i norra delen av Turkiet och är granne med Samsun, Sinop, Çorum, Yozgat och Tokat. Staden har en lång historia av stora civilisationer som sträcker sig från antiken till det osmanska riket. I det moderna Turkiet har Amasya gradvis blivit ett betydande turistmål för både lokala och utländska turister under de senaste åren. Amasya är också en grön stad med spektakulära naturliga och historiska sevärdheter.

Hur tar man sig till Amasya?

Staden med en ärofylld historia välkomnar sina besökare med hjälp av hjälpsamma lokalbefolkningen. Till exempel Pegasus Airlines erbjuder direktflyg till Amasya från İstanbul Sabiha Gökçen Airport med bra priser. Flygtiden är 1 timme och 35 minuter. Du kan köpa din flygbiljett från İstanbul till Amasya.

Transport från Amasya Merzifon flygplats till stadens centrum

Amasya Merzifon Airport ligger 42 kilometer från stadens centrum. Du kan ta dig till stadens centrum från flygplatsen med direktbuss, taxi och bil.

Direktbussarna ligger precis utanför flygplatsen och avgår efter 15 minuter för varje ankomst. Biljetter kostar 15 turkiska lira (2019) och resan tar ungefär 60 minuter.

Det finns också många taxibilar på flygplatsen som kan ta dig till centrum. Taxibilar kostar 4 lira per kilometer. (2019)

I Amasya kan du också upptäcka olika delar av staden med en hyrbil, eftersom bilar är mycket effektiva när det gäller att resa runt i staden. Pegasus Airlines biluthyrningstjänst har fantastiska erbjudanden för dig.

Booking.com

Kollektivtrafik i Amasya

I Amasya kan du använda bussar och taxibilar för att ta dig runt i staden. De flesta av stadens sevärdheter ligger på gångavstånd från varandra.

Amasya är en liten stad och den har inget omfattande bussnät. De flesta av dem är tillgängliga från 6.00 till 22.00. ”Dolmuş”-bussar är det huvudsakliga transportmedlet i Amasya. De har fasta rutter och priser. Du kan hitta dem i stadens centrum.

Taxibilar är ett annat transportmedel i Amasya. Amasya är en ganska liten stad och ett besök i staden ska vanligtvis inte ta mer än 40 lira. (2019)

Bästa tiden att besöka Amasya

Amasyas klimat är en kombination av Svartahavsklimat och fuktigt kontinentalt klimat från norr till söder. Somrarna är varma och torra och vintrarna regniga och svala. Den varmaste månaden är augusti och den kallaste månaden är januari. Vi föreslår att du besöker Amasya under sen vår eller tidig höst när vädret är svalare och mer välkomnande. Det rekommenderas också att du njuter av Amasya i minst en till två dagar.

Festivaler i Amasya

Amasya International Atatürk Culture and Art Festival (juni)
Taşova oljebrottningsfestival (augusti)
Internationell festival för traditionellt bågskytte i Gümüşyay (augusti)

Platser att besöka i Amasya

Amasya är en liten karakteristisk turkisk stad med mycket att erbjuda. Staden blir mer populär varje år tack vare sina stora historiska och kulturella sevärdheter. Yeşilırmak-floden delar staden på mitten och skapar spektakulära landskap.

Amasya slott

Amasya Castle överblickar staden från toppen av Harşena-berget. Slottets historia går tillbaka till de första bosättningarna i Amasya och är stadens historiska centrum. Amasya slott är öppet för besökare från 8.00 till 18.00 med en inträdesavgift på 5 lira.

Amasya-museet

Amasya Museum är ett av de rikaste när det gäller antalet artefakter i Anatolien. Museet är hemvist för mer än 24 000 artefakter. Dessa artefakter är mycket varierande och sträcker sig från mumier till mynt, inklusive kläder och sigill.

Amasya begravningsplats

Historien om begravningsplatsen går tillbaka till tiden för kungariket Pontus. Det finns gravar av deras härskare från 302 f.Kr. till 26 f.Kr. Amasya Burial Ground välkomnar sina besökare från 09.00 till 19.00 med en entréavgift på 10 lira.

Museet för sultanens söner

Museum of Sultan’s Sons har vaxstatyer av ottomanska härskares söner. Museet ligger i en herrgård med två våningar och du kan njuta av deras spännande historier med särskild belysning. Museet ligger över Yeşilırmak-flodens livliga stränder.

Bimarhane Madrasa

Bimarhane Madrasa är den enda strukturen som finns kvar från ilchanidernas tid och byggdes 1309. Dess framsida anses vara ett av de bästa arkitektoniska verken i Anatolien. Madrasa ligger på andra sidan Amasya Burial Ground.

Var kan man bo i Amasya?

Amasya är inte en stor stad och erbjuder inte många olika stadsdelar att bo i än. De flesta hotellen ligger runt Amasya Burial Ground. Om du väljer att bo på ett av dessa hotell kommer du att ha gångavstånd till de mest populära attraktionerna. Det är mestadels hotell med herrgårdstema.

Vad kan man äta i Amasya?

Amasya är främst känt för sina äpplen. Köket i staden innehåller ofta grönsaker, spannmål och köttfärs. Amasya är också känt för sina soppor. Det finns många bra restauranger i Yeşilırmak- och Yalıboyu-området. Du bör definitivt prova mantı, beyransoppa och köttbullar under ditt besök.

Shopping i Amasya: Bästa souvenirer att köpa

Amasya har bara ett köpcentrum som heter Amasya Park Mall. De flesta av stadens invånare handlar från lokala försäljare som mestadels finns utspridda i staden. På Mustafa Kemal Paşa Street finns många lokala butiker i Amasya nära Amasya Park Mall.

Staden är känd för sina äpplen. Det finns ett specifikt exemplar som kallas ”misket” som växer i Amasya och har storleken av en pingisboll. Det är en fantastisk present att köpa till nära och kära. Du kan också köpa souvenirer som handgjorda halsdukar, sängkläder och mattor i butikerna runt begravningsplatsen.

Nattliv i Amasya

Amasya har inget varierat nattliv och de flesta kaféer och pubar ligger vid Yeşilırmak-flodens stränder. De erbjuder för det mesta en konventionell turkisk utekväll.

Saker att veta innan du besöker Amasya

Amasya är en mycket säker och vänlig stad.
Amasya är en av de grönaste städerna i Turkiet.

Viktiga nummer

Stadsnummer: 0 358
Amasya Merzifons flygplats: (0358) 535 10 16
Buss från flygplatsen till centrum: 0358 218 06 66

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*