Alanya

Allmänt om Alanya

Det kan vara lite svårt att hålla isär Alanya och Antalya, men detta är två skilda städer i Turkiet. Dock är de båda två lika populära turistmål och det finns både markanta skillnader och stora likheter mellan de båda guldkornen.
Alanya ligger i provinsen Antalya och ligger därmed inte långt från staden Antalya och många lägger de två städerna i samma semesterpaket när de väljer att åka på badsemester till Turkiet. Och visst utgör de tillsammans den ultimata semestern. Med buss är det enkelt att ta sig mellan städerna som båda har en gedigen historia, solbadande och shopping att erbjuda. Städerna ligger 140 km från varandra och det är ofta till Antalyas flygplats man tar sig för att sedan bege sig till Alanya.

Alanyas historiska syfte

Alanya ligger vid Taurusbergens fot i norr och vetter mot Medelhavet i söder. Staden har bytt namn ett antal gånger beroende på vilka som styrt den. Från början lyssnade den till namnet Coracesium, men bytte till Kalonoros under det bysantinska rikets tid. Det var tidigt en högborg som låg till grund för många strider och storhetsvälden. Härifrån spejade man, försvarade sitt styre samt diskuterade sina senaste planer. Vem kunde tro att Alanya senare skulle ta dit hela världen på fredlig väg?

En typisk badort

Om man verkligen är sugen på att kasta handduken i sanden och snorkla bland fiskar och sjöstjärnor, ska man utan tvekan välja Alanya, medan Antalya är mer en kulturskatt med ett härligt shoppingutbud.
Alanya har ett flertal stränder som gästas av turister från morgon till kväll, och när solen har gått ner eller åtminstone är på väg, brukar gatorna kantas av öppna barer, butiker och basarer. Speciellt hamnområdet är särskilt attraktivt när det gäller billig shopping, nattliv och god mat.
Eftersom staden växt med sin turism, har det också upprättats gång-och cykelbanor för den hälsomedvetna, samt ett antal utomhusgym utmed strandpromenaden och inne i centrum.
Man kan också prova på ett äkta turkiskt bad i några av inrättningarna som finns.

Tornet och borgen

Även Alanya har kulturskatter, dock ligger Antalya fortfarande i topp. I Alanya finns en medeltida borg som fungerat som försvarsverk åt Seldjukerna. Borgen, som lyser upp hela hamnen nattetid, är mycket vacker att beundra nedifrån vattnet när man äter sin middag. Det röda tornet fungerade som fästning och spejartorn förr i världen.
Runt omkring borgen, som kallas för Kizil kule, ligger mysiga stenhus och kullerstensgator i den del av Alanya som kallas för gamla stan. Här får man en genuin känsla och ofta träffar man på stadens invånare som bor i husen.

Från Sverige till Alanya

Man kan antingen välja att flyga reguljärt eller ta en charterresa. Resan tar mellan 3–4 timmar och ofta hamnar man på Antalyas flygplats – Antalya Havalimani för att sedan ta sig med buss till Alanya; en resa på ca 2,5 timmar.
Numera har staden dock fått sin egen flygplats eftersom turisterna blir fler och fler för varje år och efterfrågar ett direktflyg. Flygplatsen heter Gazipasa och slog upp sina portar 2009.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*