Åk till ljuva Spanien

Spanien och dess härliga ögrupper, har sedan charterns begynnelse stått högt upp på listan över attraktiva resmål, både för svenskar och andra nationaliteter. Faktum är att det även är ett land där svenskar gärna köper hus eller lägenhet för att ha någonstans att åka till på sommaren när vädret bedrar en härhemma.

Både det spanska fastlandet och dess kringliggande öar har mycket att erbjuda för turister, oavsett om det gäller solbad, golf eller kultur. Spanien har både stora, charmiga städer fulla med shopping-möjligheter och historiska monument, små pittoreska byar i inlandet där tiden förflyttar sig långsamt samt ett antal öar i Medelhavet och Atlanten som kryllar av turister. Tillsammans med spanjorernas livsglädje och festande nätterna igenom, blir Spanien det ultimata semestermålet för den som vill hämta ny energi och inspiration.

Det spanska klimatet

Klimatet i Spanien är mycket varierande. I söder är det sol och torka som gäller och i norr grönska och lummighet med apelsinträd och fikonträd. I inlandet kan det både bli mycket varmt men även kyligt under vintermånaderna. Temperaturen i Madrid kan sjunka ända ned mot 2 grader i januari, och februari.

Spanska öar

Det finns flera öar som Spanien har tagit i besittning och som numera har blivit kända för sin kultur, nattliv och mångfald. Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera hör till Balearerna, där Palma de Mallorca har utsetts som huvudstad för hela regionen. Där kan man både smaka på rik historia och den underbara spanska maten. Denna region är autonom men tillhör Spanien.
Sedan har man naturligtvis de turisttäta Kanarieöarna, belägna utanför Afrikas nordvästliga kustremsa, ute i Atlanten. Här ligger även Teneriffa och Lanzarote samt några andra öar som bjuder på vacker natur. På alla dessa öar finns det inbjudande golfbanor och kritvita stränder och när kvällen kommer, är det livat värre. Ibiza anses vara dans-ön nummer 1 och på Mallorca är det svårt att få en golftid, så populärt är det.

Det spanska fastlandet

I Spanien finns det inte bara en eller två orter som man bör ha besökt åtminstone en gång under sin livstid, utan minst ett tiotal. Barcelona i Katalonien med sin berömda Sagrada Familia och Parc Guell, Madrid med Kungliga Palatset och politikens huvudsäte, Malaga som är Solkustens knutpunkt och huvudort med sina tapas och rytmiska flamenco samt hela Solkustens guldkorn som vältrar sig i lyx och flärd. Naturligtvis får man inte glömma bort Sevilla och Cordoba som båda två ligger i det romantiska Andalusien. Och är det bergsmiljö man är ute efter, ska man bege sig till de lummiga Pyrenéerna i norr eller det högtidliga Sierra Nevada i söder där aporna klättrar och växtligheten består av kaktusar och sockerrör. Ta gärna en tur till den brittiska regionen Gibraltar också för att spana över till Marockos kust.

Ta sig runt i Spanien

Buss, flyg, tåg eller bil. Vad du än väljer så fungerar nätverken bra i de flesta städer. Om man hyr bil ska man dock tänka på att vissa biluthyrningsfirmor lägger på en extra avgift i slutet för att tanka bilen igen. Därför måste man vara mycket noggrann när man läser kontraktet vid den tidpunkt då man hämtar upp bilen. Madrid har en välfungerande tunnelbana men det bästa sättet att se spanska städer inifrån är till fots