Åk till Cypern och stilla nyfikenheten

Cypern har ofta betraktas som en ö med en hel del hemligheter. Cypern är kärleksgudinnan Afrodites födelseö och har några av Medelhavets finaste stränder. Sedan flera decennier har Cypern varit ett charterparadis och det verkar inte avta. Bad och sol men även ett hektiskt nattliv är typiskt för Cypern, men ön har även flera sevärdheter att utforska.

En liten lektion om Cypern

Cypern är Medelhavets tredje största ö och det har länge tvistats om huruvida den är en europeisk ö eller en asiatisk. Rent geografiskt sett, ligger den i Asien men eftersom den är belägen i Medelhavet, räknas den ändå som ett europeiskt semestermål. Cypern började besökas efter 1960 när ön blev självständig. Folkgrupperna består främst av greker och turkar ända sedan 1500-talet och som man kan tänka sig ligger det många gamla konflikter och gror under ytan. Politiskt sett är det en ganska komplicerad situation men det är ändå rätt lugnt här. Numera har man delat ön i den södra och den norra delen. Den södra består mest av greker och den norra av turkar. Tänk på att det går bra att betala både med euro och turkisk lira, beroende på var på ön man befinner sig.

Att se på Cypern

De flesta brukar åka till Cypern på sommaren men våren är en lika bra årstid att packa väskan och ta sig hit. Cypern är som sagt ett delat land, men det berör inte turisterna som kan åka fritt hur de vill. Ayia Napa är den mest populära orten och är egentligen ganska lugn, även om en del partynissar hittar hit också. Men för det mesta hittar man äldre människor och barnfamiljer här. Pafos ligger på västkusten och eftersom det inte är den destination som svenskar besöker mest på ön så hittar man mer ryssar och andra nationaliteter här. Ett tips är dock att försöka ta sig hit då Pafos anses vara ett av de grönaste områdena på ön och omgivningarna är vackrare än på den östra sidan.

Nicosia – huvudstaden

Cyperns delade huvudstad heter Nicosia och ligger mitt på ön. Här är det inte sol och bad som gäller, utan solhatt och solglasögon och en rejäl flaska vatten då det kan bli oerhört hett här. Dock ligger staden vid floden Pedieos. Nicosia är en rik stad och det märks på både befolkningen och byggnadernas standard. Huvudstaden är centrum för både ekonomi, affärsverksamhet och turism samt politik som man ibland kan märka av. Staden har en rad museer som exempelvis Cypern Museum eller det arkeologiska museet. Nicosias gamla stad är full av charm och shopping så se till att ta åtminstone en heldag i staden. Nattlivet är påtagligt och det är relativt säkert att vara ute här då alla gator är upplysta. Att ta sig till Nicosia går bra med öns lokalbussar som går från alla städer.

Ta sig till Cypern

Charterflyg är det vanligaste för att ta sig till Cypern men även lågprisbolaget Norwegian går till Larnacaflygplatsen. Man kan också ta Ryanair från Skavsta till Pafos flygplats. Nicosias flygplats är numera stängd för internationella flygtrafik och vill man komma hit får man ta lokala bussar eller resa vidare inom landet.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*