Agadir – sol, bad och marockansk kultur

För dig som reser till Agadir som ligger vid Atlant-kusten i de sydvästra delarna av Marocko väntar en semester som har både inslag av solande och badande som på många andra semesterorter vid Medelhavet, men också mycket mer än så. Du får även chans att ta del av en hel del orientalisk kultur i Agadir, som är en stad med knappt en halv miljon invånare så den är inte en liten turistort utan snarare en relativt stor stad med mycket att uppleva. Där finns både avenyer som kantas av vajande palmer under den heta afrikanska solen och mer moderna butiker. Arvet från den franska kolonialtiden gör sig också påmint i och med att det finns många restauranger som har mat som hämtat inspiration från det franska köket på sina menyer. Här både badar du utmed de långa, vackra stränderna och äter riktigt gott, samtidigt som du får chansen att uppleva lite av Orientens mystik. Du kan flyga direkt till Agadir från svenska flygplatser utan byten på fem timmar lite drygt, så trots att du hamnar i en annan kultur med anor från förr är restiden inte så förfärligt lång för att ta sig dit.

Den fina sandstranden i Agadir är cirka sex kilometer lång och består av gyllene sand som Atlantens vindar och strömmar har svept in från havets botten och som solen och vinden sedan har format och eroderat till finkornig mjuk sand. En väldigt bred strand med gott om plats för allt ifrån vindsurfing till jetski. Givetvis finns det även utrymme för helt vanliga soldyrkare och badande familjer samt en och annan turist, men tänk på att Atlantens strömmar kan vara starka så gå inte för långt ut i havet om du inte är en god simmare!

Den som följer strandens promenad åt ett håll hamnar vid en vacker marina. Där trängs båtar med fina fiskrestauranger som fångar allt det goda ute i Atlantens hav, samt en och annan cool loungebar där man kan tillbringa ljumma nätter och tropiska kvällar med att koppla av och blicka ut över det avkopplande havet som aldrig tycks ta slut. I detta område finner man även shopping inriktad mot turister, med internationella märkesbutiker som säljer fina skor och kläder av mer västerländskt slag.

Vänder man istället blicken tillbaka in mot land och vandrar längs stranden åt andra hållet så når man fram till mäktiga sanddyner och ett kungligt palats.

Den genomsnittliga temperaturen i Agadir är lite mindre het än i Marrakech, ett annat resmål inne i landet. I Agadir ligger medeltemperaturen i juli på mer behagliga 26 grader, att jämföra med en medeltemperatur på 36 grader i ökenstaden Marrakech. Agadir kan därför vara mer behaglig att besöka även under sommarmånaderna eftersom hettan inte blir lika intensiv.

För dig som vill få en lite mer aktiv semester och uppleva mer än solande, badande och de mysiga orientaliska marknaderna i Agadir går det till exempel att pröva på aktiviteter som att åka vattenskidor och jetski, surfa (eller försöka lära sig vindsurfing), spela tennis eller rida. Det finns även ett antal golfbanor i närheten av Agadir och möjlighet att åka fyrhjuling. Den som vill kan åka taxi för så lite som 10-20 kronor inom staden Agadir och på det viset kika på flera sidor av staden.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*