Åtta äckliga maträtter du bara måste känna till!

Åtta äckliga maträtter du bara måste känna till! illustration

Mat är ju bland det roligare på resa. Att prova, smaka, och testa nytt kan vara en spännande del av äventyret. Men ibland stöter vi på lokala delikatesser som får oss att rygga tillbaka. Här är åtta maträtter från olika delar av världen som verkligen får en att undra: hur kan man äta detta?! Låt oss dyka ner i några av de mest äckliga maträtterna du bara måste känna till, för att vara beredd när du reser. Här kommer några exempel som kan få dig att tveka innan du beställer.

Orm i Kina

Första gången jag hörde talas om orm som maträtt var inför min resa till Kina. Jag blev nervös och undrade om jag kanske skulle råka beställa denna skumma rätt. Men oron visade sig vara onödig, orm är en dyr delikatess, ofta den dyraste rätten på menyn. Så chansen att av misstag beställa in det var minimal. Under en båttur på Li-floden kom personalen fram med en flaska sprit som innehöll en konserverad orm. Ingen av oss vågade smaka, och jag tror vi gjorde ett klokt val.

Larver i Sydkorea

I Seoul strosade vi runt och njöt av street food. Det mesta var gott, men det var sista kvällen som vi blev introducerade till Beondegi – larver. Enligt ett ungt par bredvid oss var det en delikatess, men när jag såg dessa lila, spinkiga varelser plaska omkring i grytan var det svårt att hålla tillbaka. Larver är både näringsrika och omtyckta av många, men det finns en gräns för hur mycket äventyr man vill ha på tallriken.

Skorpion i Kambodja

I Kambodja, särskilt i Siem Reap, såldes friterade skorpioner och spindlar i mängder på gatustånden. Jag var osäker på om detta verkligen var en maträtt i landets kök eller mer något för turister. Men många modiga själar väljer att prova. Låt mig vara tydlig, att äta en stekt skorpion kan ge ett skönt adrenalinrush, men smaken kanske inte är det mest tilltalande. Det här är en maträtt som verkligen får dig att fundera över vad du är beredd att äta.

Fågelunge i ägg i Filippinerna

Det finns maträtter som sätter allt på prov, och balut i Filippinerna är en av dem. Det är ett kokt ägg som innehåller en ofödd fågelunge. Vår guide vidrörde ämnet med glädje och entusiasm, men när vi såg bilderna på nätet kände vi direkt att detta var en maträtt vi kunde avstå ifrån. Det är en delikatess för många filippinare, men jag skulle rekommendera att du gör lite research innan du beställer detta på din nästa resa.

Myrägg i Mexiko

Escamoles, eller myrägg, är en mexikansk specialitet som anrättas med smör. Tanken på att äta myrägg fångade verkligen min uppmärksamhet, med en mix av fascination och avsky. De små vita äggen ser ut som neugatti från en snickers. Jag har hört om denna delikatess men har inte vågat prova den själv. Om du är på jakt efter äckliga maträtter, kan detta vara en häftig upplevelse om du har en äventyrlig smak.

Marsvin i Peru

I Peru steker man marsvin som en traditionell maträtt. Jag har inte haft chansen att resa dit, men bilderna vi sett på tv var nog mer än tillräckligt för att få mig att avstå. Det har blivit en delikatess för många, och finns på många menyer. Så om du är en av dem som vill prova en maträtt som verkligen sägs smaka som kyckling, kan marsvin vara värt ett försök. Men för resten av oss, kan vi nog hålla oss till mer vanliga rätter.

Fermenterad haj på Island

På Island finns en maträtt kallad hakarl, vilket är fermenterad haj. Det låter inte så lockande, eller hur? Många som jag pratat med om detta har berättat att de vägrade att smaka. Även om det har en speciell plats i den isländska kulturen, är det verkligen inte något för alla. Om du vill testa något extremt, detta kan vara din möjlighet. Men tro mig, du kanske vill ha en god stänk på din drink i närheten.

Haggis i Skottland

Slutligen har vi haggis, den skotska maträtten som tillverkas av inälvor från fårs hjärta, lever och lungor, som blandas med havregryn och kryddor. Det här är verkligen på gränsen, speciellt för en svensk som är van vid pölsa. Låt oss bara säga att det kanske inte är det första du vill prova. Vill du verkligen ha en kulinarisk upplevelse, kolla in restauranger som erbjuder det här.

Vilka är världens vidrigaste maträtter enligt din åsikt? Kom ihåg att vidga dina vyer och smaka på nya maträtter nästa gång du reser. Men se till att vara informerad så du vet vad du ger dig in på. Och om du vill läsa mer om mat på resa, glöm inte att kolla in Resebloggaren.se för fler spännande historier och guider.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*