7 tips när du ska köpa husbil

7 tips när du ska köpa husbil

Lockar campingsemester dig också? Allt fler svenskar skaffar husbil. Frihet och flexibilitet är två av de största fördelarna med husbil. Du kan åka när du vill, vart du vill, och alltid ha hemmet med dig. Här får du tips på bra saker att tänka på inför köpet av en husbil.

Köpa ny eller begagnad husbil

Se över din budget för att bestämma hur mycket pengar du kan lägga på en husbil. Tänk på att den kommer att kräva underhåll och försäkring som du också ska ha råd med. Vill du köpa en begagnad husbil är det viktigt att den är ordentligt kontrollerad. Genom att köpa husbil hos en seriös handlare får du större trygghet och slipper risken att bli lurad av oärliga personer. Konsumentköplagen gäller nämligen inte när du köper privat.  

Testa på att leva i husbil först

Att semestra i husbil och leva campinglivet är en dröm för många. Det är dock smart att prova på hur det är att leva husbilslivet om du aldrig gjort det förut, för att veta om du verkligen tycker om det. Hyr en husbil i en vecka eller fråga om du får åka med någon du känner i ett par dagar.

Att välja rätt husbil

När det väl är dags att välja husbilsmodell finns ett stort utbud beroende på ditt behov:

Storlek

Hur många är ni i familjen eller kompisgänget som ska få plats att åka med och sova? Hur mycket förvaringsutrymme kräver du? En mindre, kortare husbil är lättare att parkera med.

Lastvikt och körkortsbehörighet

Kolla upp hur mycket du kan få in i husbilen så att du inte överskrider totalvikten. Tänk också på att tyngre husbilar kan kräva ett körkort med behörighet C1 eller C.

Inredning

Här finns en rad olika stilar att välja mellan. Till exempel hur sängarna är placerade och faciliteter som ugn och separat dusch.

Sommar eller året runt

Om du planerar att använda husbilen året runt är det en bra idé att satsa på en modell med bra isolering och uppvärmning. För att kunna njuta av husbilen under höst och vinter måste den vara anpassad till kallt klimat.

Modell

Helintegrerad husbil betyder att förarhytten hör ihop med resten av husbilen, som ett enda stort rum. Den här modellen är ofta större än till exempel alkovbil och halvintegrerad husbil.  

Extra utrustning och tillbehör för husbilen

Fundera på vilken extrautrustning du behöver till husbilen. Allt från en grill för soliga sommarkvällar, till cykelhållare för att kunna få med cyklarna på semestern. Andra praktiska tillbehör är markiser, luftkonditionering och lufttält.

Husbil eller husvagn?

Husbilar har ökat stort i popularitet de senaste åren. Det gäller också husvagnar. Det finns för- och nackdelar med båda valen. Vilket som passar dig bäst beror på:

  • Din budget – husbil kostar mer
  • Vilken bil du har – husvagn kräver en lämplig bil att dra med
  • Hur stort du vill bo
  • Vad du föredrar att köra
  • Hur ofta du vill byta campingplats

Hur mycket tid du vill spendera i husvagnen/husbilen

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*