6 bästa städerna i Europa att besöka i jul!

Städerna i Europa att besöka i jul

Svensk jul i all ära, men om du vill uppleva någonting nytt under jultid har ett flertal städer i Europa mycket att erbjuda med en mysig julstämning. Promenader i pittoreska kvarter eller traditionella julmarknader är bara några saker du kan upptäcka på en weekendresa i Europa.  

Vi listar de 6 bästa städerna i Europa att besöka i jul! 

1. Dortmund, Tyskland 

Den största julmarknaden i Tyskland är Weihnachtsstadt i Dortmund. Tyskland är starkt förknippat med jul och julmarknad, men just denna i Dortmund anses även av många vara en av de vackraste. Här hittar du även en av de största och maffigaste julgranarna i Europa på hela 45 meter. Julmarknaden har över 300 bås med hantverk, delikatesser och tyska råvaror. 

Förutom julmarknaden kan ni med fördel promenera runt på gatorna i Dortmund med julbelysning och mysiga caféer och restauranger, perfekta för en weekend. 

2. Manchester, Storbritannien 

Manchester kan låta som en ganska otippad stad att besöka kring jul, men faktum är att staden förvandlas till en stor julmarknad fylld av shower, event och aktiviteter för hela familjen. Stadens mysiga julmarknad startade år 1999 och har sedan dess endast växt både i storlek och popularitet och lockar miljontals turister årligen. 

De olika marknaderna är spridda runt om hela staden med allt ifrån Exchange Square, King Street och Cathedral Gardens. Du kan även ta del av vinterträdgårdsattraktioner fyllda av matstånd, barer, levande musik och handgjorda verk. 

3. Genéve, Schweiz 

Schweiz och jul är starkt förknippade, inte minst på grund av alla de pittoreska stugorna och julmarknaderna i Alperna. I Genéve kan du kombinera både julmarknader med mat från hela världen, juldekoration och choklad i världsklass.  

Vid marknadsståndet La Chalet kan du avnjuta en imponerande fondue och i Bastionparken har du allt ifrån julbodar, skridskobana och lokalt producerade varor.  

För den shoppingsugna har du många schweiziska märken att välja bland och här har du även ett brett urval av caféer och restauranger för finsmakare. 

4. Prag, Tjeckien 

En av de stora attraktionerna i Prag under jul är självklart deras julmarknad på torget i gamla stan. Denna marknad är dock omåttligt populär så om du är ute efter en något lugnare promenad så kan du ta dig till Prags slottsmarkand som är en loppmarknad precis intill slottet.  

Om du föredrar en traditionsenlig julmarknad kan du med fördel ta dig till Havelmarknaden. Denna marknad har hållits sedan 1200-talet och arrangörerna har därför försökt hålla samma atmosfär för en autentisk upplevelse. Du kan även ta dig upp i rådhustornet och få en panoramavy över julgranen på torget i gamla stan.  

Promenera gärna även kvällstid över Karlsbron med en utsikt över slottet och en sagolik juldekoration du sent kommer glömma. 

5. Strasbourg, Frankrike 

Strasbourg i centrum av Västeuropa har av många kallats för julens huvudstad. Här kan du strosa runt bland någon av stadens gamla julmarknader med en tradition sedan 1570-talet. Julmarknaden i Strasbourg är Frankrikes äldsta julmarknad och under en månads tid kan du ta del av allt som säljs bland marknadens alla trästugor. 

Avnjut en kopp glögg medan du upplever den mest klassiska delen av marknaden som ligger vid stadens katedral och beundra den stora julgranen beläget vid Place Kléber för att komma i julstämning.  

6. Amsterdam, Nederländerna 

I Amsterdam har du under jul ett stort urval av aktiviteter du kan ägna dig åt för att komma i julstämning. Besök gärna någon av stadens alla julmarknader, Winter Paradise och Ice Amsterdam.  

Den största julmarknaden i staden är De Amsterdamsche Kerstmarkt där du kan ta del av olika julstånd, åka skridskor och ta del av livemusik och äta från food trucks.  

Winter Paradise är ett vinterparadis med julaktiviteter för hela familjen. Karuseller, isbanor och barer är bara några av de evenemang du kan ta del av. Ice Amsterdam är en stor isbana med närliggande delikatesser och glöggstånd med underhållning för stora som små! 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*