5 tips till planering av en jorden runt resa! 

Jorden runt resa

Många har som dröm att en gång i livet åka på en jorden runt resa. För en jorden runt resa krävs det dock en hel del planering. Har du sparat in tillräckligt och det är dags för dig att bege dig ut på ditt livs största äventyr? Vi hjälper dig i denna artikel med goda tips och planering av din jorden runt resa! 

1. Planera långt i förväg 

Det första steget till en jorden runt resa är självklart en god planering. Börja planera din resa kring hur du vill göra din jorden runt resa och vart du vill åka. Vill du pricka av alla kontinenter med specifika länder som du vill spendera mer tid i, eller har du en favoritkontinent du skulle vilja att större av din resa går till? 

Oavsett vart din resa ska gå så är det en god idé att börja boka dina biljetter cirka 8-10 månader i förväg. Detta gör att du kan hitta bättre priser på flygbiljetter och kan se till att du hittar bra boenden på alla dina resmål.  

2. Se till att du har alla resedokument 

Att ha ett giltigt pass är en förutsättning för att du ska kunna resa runt i världen. Se därför till att ditt pass har en lång giltighetstid framför sig då många destinationer kräver att passet ska vara giltigt åtminstone 6 månader efter det att du landat på resmålet. Många länder kräver även visum för att du ska kunna komma in i landet. Ansök om visum i god tid och ta reda på vilka slags vaccinationer du behöver ta beroende på vart du ska resa. 

En jätteviktig punkt är dessutom att ha en giltig reseförsäkring på resan. För många kan detta låta som en onödig lyx, men skulle någonting hända dig på resan kan du känna dig trygg i att du tecknat en reseförsäkring innan avgång. 

3. Planera inte för många stopp 

Att se så många länder som möjligt på en jorden runt resa kan kännas otroligt lockande, men här gäller det att faktiskt vara realistisk. Det är inte många som har budget till att faktiskt kunna bocka av nästintill alla länder på jorden under en jorden runt resa och det lönar sig många gånger att välja ut färre platser som du kan spendera längre tid på.  

Att endast stanna på en plats under 1-2 dagar för att hinna med så många platser som möjligt ger dig inte tillräckligt med tid för att upptäcka staden eller landet du besöker. Detta gör att du heller inte kommer minnas mycket från din resa än att ta flyget till nästa plats.  

Välj gärna även att ta andra transportmedel igenom landet för att ta dig till nästa plats. Detta gör att du träffar lokalbefolkningen på ett annat sätt, att du ser mer av landet och att du även kommer undan billigare än om du tar flyget. 

4. Res med lättare packning 

Att resa jorden runt innebär att du behöver kunna ta dig från en plats till en annan så smidigt som möjligt. Investera därför gärna i en stor och rymlig back-pack ryggsäck framför vanliga resväskor på hjul, då du lättare kan ta dig fram och ha all din packning tillgänglig under hela resan. 

Tänk även på att inte packa din ryggsäck helt full vid start. Du kommer säkerligen köpa saker från de olika resmålen, och om du skulle behöva en produkt så är sannolikheten stor att du kommer hitta liknande varor i landet du befinner dig i. 

5. Räkna ut din resebudget 

När du ska ut på en sådan stor resa som en jorden runt resa är det otroligt viktigt att du är realistisk när det kommer till din resebudget. Räkna ut ett ungefärligt belopp som du uppskattar att du kommer behöva lägga på både boende, mat, transport och aktiviteter och plussa sedan på en relativt stor summa för pengar till oväntade utgifter.

Tänk även på att många resor till exempelvis Asien har billigare boenden och en lägre levnadsstandard än andra platser i världen, och här kan du komma billigare undan. En bra tumregel att gå efter inför din stora resa är att du med sannolikhet kommer spendera mer pengar än du tänkt.  

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*