5 sevärdheter i Rio du inte får missa

Rio de Janeiro är späckat med sevärdheter. Låt dig inte begränsas till de flotta stränderna utan se till att se hela Rio och allt vad staden har i sitt sköte.

Kristus-statyn

Upprättad 1931 och ett av världens sju nya underverk. Kristus-statyn på berget Corcovado står med sina utbredda armar som en frälsare över alla världens kristna. Den är lika svår att undgå som Eiffel-tornet i Paris och om man vill se den på närmare håll, kan man ta tågbanan upp på bergets topp och beskåda den mer än 30 meter höga figuren. Det finns också trappor för den som samtidigt vill få lite motion. Att ta tåget är dock att rekommendera då man samtidigt får se nationalparken Tijuca Forest på väg upp. Resan tar endast 20 minuter.

Favelorna

Rio är också känt för sina många favelor. Vissa av dem är lite säkrare än andra och det är till dem du ska bege dig om du vill träffa på det verkliga ”folket” i Rio. Tavares Bastos och Vidigal kan vara intressanta för dig som turist men var försiktig även här, då mång ficktjuvar opererar. Santa Marta anses vara den säkraste och här kan du gå i Michael Jacksons fotspår då han spelade in videon ”They don´t care about us” här. Favelor du däremot inte bör besöka som turist är Vila Cruzeiro eller Maré.
I en del favelor kan du bo hos en familj eller följa med på en guidad tur med guide. Det är här som samban uppstått och mycket av världens mode. Favelorna kryllar av konst och hantverk då det ibland är det enda sättet för folk att försörja sig. Det riktigt traditionella restaurangerna och barerna är också hämtade från favelornas värld och här finns det riktiga hak som ägs av familjer där du kan prova på massor av god mat och dryck. och du betalar inte mycket för den. Vissa favelor har även hotell där du kan boka ett rum.

Vista Chinesa

Detta är en urban regnskog där du kan möta apor och gå längs med slingrande gröna vandringsleder. Hit tar du dig visa Horto, en stadsdel i Rio och upp på berget Corcovado där Jesus-statyn står. Trots att du är i Brasiliens storstad, får du en känsla av att befinna dig i djungeln, vilket kan vara en skön kontrast till storstadshetsen.

Santa Teresa

Om du älskar charmiga kullerstensgator och färgglada kolonialhus, ska du utan tvekan bege dig till Santa Teresa som ligger på en av Rios kullar. Här ligger några av Rios absolut bästa barer och genuina restauranger plus en massa unika småbutiker med alla typer av stilar. Det är lätt att få vänner här. Gå till baren Bar do Mineiro på kvällen och ät gott samtidigt innan du tar en öl ute på gatan för att hänga med folk.

Escalera Seleron

Det här är förmodligen planetens vackraste trappa i mosaik och glasskärvor. Det var den chilenska konstnären Jorge Selarón som byggde den för att hedra det brasilianska folket. Från början var det tänkt att bara bli en renovering av trappor utanför hans eget hem, men då folk började uppmärksamma stilen och de klara färgerna, fortsatte det hela till att bli något storartat. Han blev helt besatt av bygget och skärvorna gjorde mönstret till mer och mer unikt. Trappan blev aldrig riktigt färdig eftersom den ständigt varunder konstruktion och tyvärr dog konstnären en mystiks död 2013 som avbröt det hela. Idag är trappan ett konstverk att betrakta på plats.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*