5 saker du inte får missa på Fuertaventura

Fuerteventura dansar i en helt annan takt än övriga Spanien och även resten av Kanarieöarna. Med sitt månliknande landskap och ansiktet vänt mot Afrikas kontinent så innehar denna lilla ö flera världsdelar på en och samma gång. Sanddyner, röda, karga berg, slumrande vulkaner och spanska dofter och byar existerar sida vid sida och som grädde på moset finns det stränder utmed hela kustremsan som bidrar med turkosblått vatten och kritvit sand. Läs om fem måsten på vulkanön Fuerteventura.

Klättra uppför Montana de Tindaya

Öns äldsta vulkan ska man ha respekt för men det hindrar en inte från att ta tjuren vid hornen och klättra upp på den. Berget som är slumrande sedan länge är Kanarieöarnas äldsta och även heligt för ursprungsbefolkningen. Har man väl lyckats ta sig upp på toppen så väntar en utsikt som gör att man ser ända över till Lanzarote – grannön. Man kanske inte har mobiltäckning uppe på höjden, men nog kommer telefonen ändå att användas, tack vara alla foton som man kommer att ta.

Återgå till gamla minnen i den gamla huvudstaden Betancuria

Fram till 1834 var Betancuria öns huvudstad men numera är det Puerto del Rosario som har tagit över den rollen. Betancuria fick namnet från den normandiske erövraren Jean de Béthencourt på 1400-talet och idag är den väl värd ett stopp. Gamla byggnader och kullerstensgator står ännu kvar, som den gamla charmiga 1600-talskyrkan och väl inne i staden kan man smaska på getgryta eller se de söta byggnaderna som små sockerbitar med bergen i bakgrunden. Gillar man inte att besöka byar men ändå vill se en, så är det Betancuria man ska åka till!

Bada vid stränderna vid Corralejo

På öns norra del ligger den berömda fiskebyn Corralejo som är känd för sina stränder och även om många av Fuerteventuras 150 stränder är öde och vilda, så finns det även en charm med de välbesökta. Sockeraktig sand som känns lika bra som den ser ut, sanddyner som i Sahara och laguner där det klarblå vattnet inbjuder till svalkande är typiskt för Corralejo. På stranden Las Dunas som ligger lite längre bort, kan man vara ännu mer avskild och njuta av lugnet. Det känns verkligen som man är ett steg närmare Karibien och det går alltid att få vara för sig själv.

Gå på marknad i Lajares

Bara tio minuters bilfärd eller bussfärd från Corralejo, ligger Lajares – en by som är uppblandad av spansk kultur och surfare som en gång kom hit för vågornas skull och sedan bestämde sig för att stanna kvar. Det är en mycket internationell by numera där hippiekänslan infinner sig alla dagar på året. Många av surfarna livnär sig på att starta eget och därigenom kan man besöka deras små butiker och tala alla möjliga språk. På lördagar lyser byn upp ännu mer med sin mångfacetterade marknad som man inte bör missa när man befinner sig på Fuerteventura.

Köp med ostar från ysterierna

Ost och vin är det som man främst fyller gommen med i Fuerteventura och det finns massor av ysterier att besöka mellan stränderna. Hyr man en bil så kan man stanna på flera stycken från norr till söder. Även vinerna bör avnjutas då det finns så många olika typer på grund av öns drastiska höjdskillnader och olika mikroklimat. Osten Majorero är den som främst kännetecknar Fuerteventura och också hela Kanarieöarna.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*