5 måsten under din resa till Trondheim

Den vackra norska staden Trondheim är belägen vid Nidälven och hit har turister vallfärdat en gång i tiden, tack vare den majestätiska domkyrkan Nidaros. Idag finns det emellertid ett flertal andra anledningar att besöka Trondheim och här nedan finns beskrivningar om några av dem.

Nidarosdomen är ett måste

Trots att pilgrimer inte längre kommer lika ofta till domkyrkan, som faktiskt räknas som Nordens näst största, är den väl värd ett besök. Bara arkitekturen är underbar att beskåda med sina romerska inslag i huvudsak i gotisk stil.
Domkyrkan har genom åren överlevt ett flertal bränder och ombyggnationer, men trots att den varit med om otaliga eskapader och fått delar borttagna eller omgjorda, räknas den fortfarande som Trondheims hjärta. Den är uppförd av Olav Haraldsson – en berömd vikingahövding som gjorde Norge till ett kristet land.

Booking.com

Följ med utmed Nidälven

Att besöka Trondheim innebär också att man bör gå eller cykla utmed den mäktiga Nidälven som kröker sig i den södra delen av staden. Här kan man promenera hur långt som helst ända från centrum och många människor motionerar, går eller äter picknick vid strandkanterna. Särskilt vid marinan i den sydöstra delen brukar studenter hopas under den varma årstiden.
Om man korsar älven från centrum från Kjøpmannsgata så kommer man in i en annan tidsanda. Den som älskar kullerstensgator, pittoreska hus och små hamnmagasin, har kommit helt rätt. Detta är Trondheims svar på Gamla stan i Stockholm och här fullkomligt kryllar det av olika folkslag som besöker de många kaféerna, trähusen och konstgallerierna. Stadsdelen heter Bakklandet och är rena drömmen på sommaren. Strax ovanför denna del av staden kan man se Kristianstens fästning som är en gammal avrättningsplats.

Munkholmen

Är man historiskt intresserad och vill uppleva andra världskrigets anda men samtidigt unna sig lite avkoppling med en trevlig båttur som kan sluta i ett sommardopp under varma, soliga dagar, bör man bege sig till Munkholmen. Den lilla ön som ligger tio minuter från stadens centrum har haft både benediktinerkloster, gamla fängelser samt en del av tyskt luftvärn på plats under kriget. Numera är det dock en betydligt trevligare stämning på ön som kantas av kaféer, museer och grönområden med badmöjligheter.
Man tar enkelt båten från Ravnkloa som går en gång i timmen.

Sjöfartsmuseet

För den som uppskattar ett litet museibesök med jämna mellanrum, är Sjöfartsmuseet ett intressant alternativ. Visserligen kan storleken på det göra att man först tvekar att gå in då det är förhållandevis litet, men när man väl kommer in ångrar man sig förmodligen inte. Innehållet är bättre och mer varierande än man tror och här får man verkligen en inblick i stadens marina historia. Trondheim har nämligen levt på just handel och skeppsbyggnad, så en titt på Sjöfartsmuseet gör att man upplever stadens historia på nytt.

Pirbadet

Oavsett om det är sommar eller vinter, kan man helt enkelt inte lämna Trondheim utan att ha sett Pirbadet som är en salig blandning av konst och skoj. Långa, snirkliga vattenrutschkanor, bassänger i olika färger och former och en fantastisk utsikt över älven gör att man bara måste bege sig dit. Entrépriset är 155 norska kronor för vuxna och lite billigare för barn och pensionärer.
Vill man gå in strax innan badet stänger, behöver man dock bara betala 115 NOK.